Fisksoppa med lax, räkor och torsk

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, räkor, torsk, potatis, purjolök samt morot. Servera med gott bröd, grissinis, soppbröd, kuvertbröd eller smörstekta små vita brödkrutonger. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt.

Gott i är också andra grönsaker som blomkål, broccoli, kålrot, rotselleri, spenat mm. Du kan såklart ta annan fisk istället. Välj krav eller miljömärkt MSC fisk.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram färska eller frysta hela räkor
  • 400 gram torskfilé
  • 400 gram laxfilé
  • 3 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 7 potatisar
  • 1 liter vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl crème fraiche eller grädde
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp 1 liter vatten i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala under tiden potatisen.
  3. Skär potatisen i grova bitar ca 3x3 cm och börja koka i vattnet.
  4. Tillsätt fiskbuljongtärningen.
  5. Dela, skölj och rensa purjolöken. Strimla den.
  6. Skala och riv morot fint.
  7. Fräs purjolöken och moroten på låg värme i en kastrull i smöret i 15 minuter medan potatisen kokar under tiden.
  8. Skär under tiden fisken i 3x3 cm tärningar.
  9. Skala räkorna.
  10. Tillsätt den frästa purjolöken samt moroten till potatisen. Koka upp.
  11. Tillsätt fisken och koka upp samt sjud på svag värme fem minuter.
  12. Blanda i crème fraiche eller grädde i soppan. Värm upp.
  13. Smaka av fisksoppan med dill, gräslök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.4 (54 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer