Fisksoppa med lax, räkor och torsk

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, räkor, torsk, potatis, purjolök samt morot. Servera med gott bröd, grissinis, soppbröd, kuvertbröd eller smörstekta små vita brödkrutonger. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt.

Gott i är också andra grönsaker som blomkål, broccoli, kålrot, rotselleri, spenat mm. Du kan såklart ta annan fisk istället. Välj krav eller miljömärkt MSC fisk.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram färska eller frysta hela räkor
  • 400 gram torskfilé
  • 400 gram laxfilé
  • 3 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 7 potatisar
  • 1 liter vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl crème fraiche eller grädde
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp 1 liter vatten i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala under tiden potatisen.
  3. Skär potatisen i grova bitar ca 3x3 cm och börja koka i vattnet.
  4. Tillsätt fiskbuljongtärningen.
  5. Dela, skölj och rensa purjolöken. Strimla den.
  6. Skala och riv morot fint.
  7. Fräs purjolöken och moroten på låg värme i en kastrull i smöret i 15 minuter medan potatisen kokar under tiden.
  8. Skär under tiden fisken i 3x3 cm tärningar.
  9. Skala räkorna.
  10. Tillsätt den frästa purjolöken samt moroten till potatisen. Koka upp.
  11. Tillsätt fisken och koka upp samt sjud på svag värme fem minuter.
  12. Blanda i crème fraiche eller grädde i soppan. Värm upp.
  13. Smaka av fisksoppan med dill, gräslök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.2 (191 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept