Fisksoppa med lax, räkor och torsk

Introduktion och förberedelse

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, räkor, torsk, potatis, purjolök samt morot.

Välj krav eller miljömärkt MSC fisk.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som huvudrätt men också till förrätt - då räcker den till 6 portioner.
  • Gott till soppan är aioli vid sidan. Eller servera med lite hetare ruille - smaksatt med vitlök, cayenne och saffran. Dessa finns att köpa helt färdiga eller så gör du själv.
  • Ett gott bröd passar till som hembakt baguette eller baka en surdegsbaguette från bake-off, soppbröd eller brytbröd.

Varianter

  • Gott i är också andra grönsaker som en halv strimlad fänkål, ett halvt huvud strimlad blomkål eller broccoli; 100 gram kålrot eller rotselleri i stavar; och/eller 15 gram babyspenat är några förslag.
  • Du kan ta valfri matfisk. Ett tips är tärnad fryst blandning av lax och torsk som är lätt att använda.
  • Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
  • Gott i fisksoppan är också någon dl vitt torrt vin (helst ej ekfatslagrat) samt någon tsk citronsaft att smaka av med.
  • Vill du laga en enkel fisksoppa så kan du ta frysta lax och torsktärningar, frysta räkor, fryst tärnad potatis, fryst hackad dill och gräslök. Vidare kan man utesluta morot.
  • Istället för enbart grädde kan du ta hälften kokbar crème fraiche.

Vintips

Vitt kylt vin av förslagsvis Chardonnay (om du gillar ekfatslagrat snällt vitt vin) eller Chablis (utan ekfatslagring men elegant och krispigt till) eller valfritt vitt vin passar till fisksoppan.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 500 gram potatis, fast sort - fin delikatesspotatis går bra
  • 0,5 purjolök
  • 3 morötter, ca 200 gram
  • 50 gram smör
  • 1 dl vitt vin (valfritt)
  • 150 gram skalade räkor eller 200 gram räkor med skal, färska eller frysta
  • 400 gram torskfilé
  • 400 gram laxfilé
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl hackad dill, färsk eller fryst
  • 0,5 dl hackad gräslök, färsk eller fryst (valfritt)
  • 1 tsk pressad citron (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp 1 liter vatten i en stor kastrull och koka upp med fiskbuljongtärningarna.
  2. Skala under tiden potatisen. Skär potatisen i grova bitar ca 3x3 cm. Lägg i vattnet och koka 10 minuter.
  3. Dela, skölj och rensa purjolöken. Strimla den.
  4. Skala och tärna moroten.
  5. Fräs purjolöken och morot på låg värme i en kastrull i smör i 5 minuter.
  6. Tillsätt vitt vin och låt koka in någon minut (valfritt).
  7. Skär under tiden fisken i ca 3x3 cm tärningar.
  8. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  9. Tillsätt den frästa purjolöken samt moroten till potatisen. Koka upp.
  10. Tillsätt fisken och sjud på svag värme fem minuter.
  11. Blanda i grädde i soppan. Tillsätt dill och gräslök. Värm upp.
  12. Smaka av fisksoppan med salt och peppar samt pressad citron (valfritt).
  13. Toppa soppan med räkorna till servering.
E-mail
Medel: 3.8 (538 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 428 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-20

Tillbehör och liknande recept: