Fisksoppa med lax, räkor och torsk

Introduktion och förberedelse för tillagning

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, räkor, torsk, potatis, purjolök samt morot. Servera med gott bröd, grissinis, soppbröd, kuvertbröd eller smörstekta små vita brödkrutonger. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt.

Gott i är också andra grönsaker som blomkål, broccoli, kålrot, rotselleri, spenat mm. Du kan såklart ta annan fisk istället. Välj krav eller miljömärkt MSC fisk.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram färska eller frysta hela räkor
  • 400 gram torskfilé
  • 400 gram laxfilé
  • 3 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 7 potatisar
  • 1 liter vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 5 dl crème fraiche eller grädde
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp 1 liter vatten i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala under tiden potatisen.
  3. Skär potatisen i grova bitar ca 3x3 cm och börja koka i vattnet.
  4. Tillsätt fiskbuljongtärningen.
  5. Dela, skölj och rensa purjolöken. Strimla den.
  6. Skala och riv morot fint.
  7. Fräs purjolöken och moroten på låg värme i en kastrull i smöret i 15 minuter medan potatisen kokar under tiden.
  8. Skär under tiden fisken i 3x3 cm tärningar.
  9. Skala räkorna.
  10. Tillsätt den frästa purjolöken samt moroten till potatisen. Koka upp.
  11. Tillsätt fisken och koka upp samt sjud på svag värme fem minuter.
  12. Blanda i crème fraiche eller grädde i soppan. Värm upp.
  13. Smaka av fisksoppan med dill, gräslök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.2 (222 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.