Fisksoppa med lax, räkor och torsk

Introduktion och förberedelse

Fisksoppa eller fiskgryta med lax, räkor, torsk, potatis, purjolök samt morot.

Välj krav eller miljömärkt MSC fisk.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som huvudrätt men också till förrätt - då räcker den till 6 portioner.
  • Gott till soppan är aioli vid sidan. Eller servera med lite hetare ruille - smaksatt med vitlök, cayenne och saffran. Dessa finns att köpa helt färdiga eller så gör du själv.
  • Ett gott bröd passar till som hembakt baguette eller baka en surdegsbaguette från bake-off, soppbröd eller brytbröd.

Varianter

  • Gott i är också andra grönsaker som en halv strimlad fänkål, ett halvt huvud strimlad blomkål eller broccoli; 100 gram kålrot eller rotselleri i stavar; och/eller 15 gram babyspenat är några förslag.
  • Du kan ta valfri matfisk. Ett tips är tärnad fryst blandning av lax och torsk som är lätt att använda.
  • Istället för fiskbuljongtärning och vatten är riktig fiskbuljong såklart godast om du har tillgång till det.
  • Gott i fisksoppan är också någon dl vitt torrt vin (helst ej ekfatslagrat) samt någon tsk citronsaft att smaka av med.

Vintips

Vitt kylt vin av förslagsvis Chardonnay (om du gillar ekfatslagrat snällt vitt vin) eller Chablis (utan ekfatslagring men elegant och krispigt till) eller valfritt vitt vin passar till fisksoppan.

4 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram färska eller frysta hela räkor
  • 400 gram torskfilé
  • 400 gram laxfilé
  • 3 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 7 potatisar
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 5 dl crème fraiche eller grädde eller blanda
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vitt vin (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp 1 liter vatten i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala under tiden potatisen.
  3. Skär potatisen i grova bitar ca 3x3 cm och börja koka i vattnet.
  4. Tillsätt fiskbuljongtärningen.
  5. Dela, skölj och rensa purjolöken. Strimla den.
  6. Skala och riv morot fint.
  7. Fräs purjolöken och moroten på låg värme i en kastrull i smöret i 15 minuter medan potatisen kokar under tiden.
  8. Skär under tiden fisken i 3x3 cm tärningar.
  9. Skala räkorna.
  10. Tillsätt den frästa purjolöken samt moroten till potatisen. Koka upp.
  11. Tillsätt fisken och koka upp samt sjud på svag värme fem minuter.
  12. Blanda i crème fraiche eller grädde i soppan. Värm upp.
  13. Smaka av fisksoppan med dill, gräslök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.9 (386 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 228 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-13