Torskgratäng

En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner. Servera gratängen med pressad potatis; kokt potatis; potatismos; råris eller basmatiris; samt grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli och/eller morot. 

Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt - läs om aktuellt läge på Naturskyddsföreningen. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv. 

4 portioner torskgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 10 champinjoner
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 400 gram torskfilé
  • 3 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 dl mjölk, standard
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven lagrad ost
  • Tillbehör: 4 port pressad potatis, kokt potatis, potatismos, råris eller basmatiris
  • 250 gram grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli eller morötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela och skölj purjolöken och strimla den. Rensa och skiva svampen.
  3. Värm en stekpanna och fräs svamp och purjolök i smör eller olivolja i några minuter under omrörning och lägg i en ugnssäker form.
  4. Lägg torsken på svampen och purjolöken.
  5. Pressa över citron och häll i mjölken.
  6. Salta och peppra.
  7. Häll på grädde och strö över ost.
  8. Ugnsbaka torskgratängen mitt i ugnen 20-25 minuter.
  9. Förbered tillbehör som att skala och koka potatis eller ris samt ev. kokta grönsaker under tiden.
  10. Ta ut och låt torskgratängen svalna något.
  11. Servera gratängen med pressad potatis; kokt potatis; potatismos; råris eller basmatiris; samt grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli och/eller morot.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer