Torskgratäng

En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner. Servera gratängen med pressad potatis; kokt potatis; potatismos; råris eller basmatiris; samt grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli och/eller morot. 

Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt - läs om aktuellt läge på Naturskyddsföreningen. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv. 

4 portioner torskgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 10 champinjoner
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 400 gram torskfilé
  • 3 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 dl mjölk, standard
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven lagrad ost
  • Tillbehör: 4 port pressad potatis, kokt potatis, potatismos, råris eller basmatiris
  • 250 gram grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli eller morötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela och skölj purjolöken och strimla den. Rensa och skiva svampen.
  3. Värm en stekpanna och fräs svamp och purjolök i smör eller olivolja i några minuter under omrörning och lägg i en ugnssäker form.
  4. Lägg torsken på svampen och purjolöken.
  5. Pressa över citron och häll i mjölken.
  6. Salta och peppra.
  7. Häll på grädde och strö över ost.
  8. Ugnsbaka torskgratängen mitt i ugnen 20-25 minuter.
  9. Förbered tillbehör som att skala och koka potatis eller ris samt ev. kokta grönsaker under tiden.
  10. Ta ut och låt torskgratängen svalna något.
  11. Servera gratängen med pressad potatis; kokt potatis; potatismos; råris eller basmatiris; samt grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli och/eller morot.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer