Torskgratäng

Introduktion och förberedelse

En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner.

Köp MSC märkt torsk. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv.

Serveringsförslag

4 portioner torskgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 10 champinjoner
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 400 gram torskfilé
  • 3 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 dl mjölk, standard
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven lagrad ost
  • Tillbehör: 4 port pressad potatis, kokt potatis, potatismos, råris eller basmatiris
  • 250 gram grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli eller morötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela och skölj purjolöken och strimla den. Rensa och skiva svampen.
  3. Värm en stekpanna och fräs svamp och purjolök i smör eller olivolja i några minuter under omrörning och lägg i en ugnssäker form.
  4. Lägg torsken på svampen och purjolöken.
  5. Pressa över citron och häll i mjölken.
  6. Salta och peppra.
  7. Häll på grädde och strö över ost.
  8. Ugnsbaka torskgratängen mitt i ugnen 20-25 minuter.
  9. Förbered tillbehör som att skala och koka potatis eller ris samt ev. kokta grönsaker under tiden.
  10. Ta ut och låt torskgratängen svalna något.
  11. Servera gratängen med pressad potatis; kokt potatis; potatismos; råris eller basmatiris; samt grönsaker som kokta gröna ärtor, broccoli och/eller morot.
E-mail
Medel: 4 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: