Pasta med parmesan
Pasta med parmesan, vitlök, ruccola, soltorkad tomat och chili. En perfekt pasta som alla gillar - gott och enkelt.
Passar till vardags och fest.
Välj en fin olivolja för bästa smak.
Tillagning
- Koka upp vatten med en halv tsk salt och några droppar olivolja till pastan.
- Häll av oljan från de soltorkade tomaterna i en liten kastrull. Tillsätt olivolja och chiliflakes.
- Skala och pressa i vitlöken i oljan.
- Koka upp oljan med chilin och vitlöken samt låt koka två minuter. Ta av från värmen. Akta så vitlöken ej bränns. Den ska bara bli ljust brun.
- Strimla de soltorkade tomaterna och lägg i ens skål.
- Plocka bladen från basilikan och strimla bladen. Blanda med de soltorkade tomaterna.
- Riv det mesta av osten tills någon cm återstår. Hyvla den och ha till garnering.
- Skölj ruccolan.
- När pastan kokat klart (8 minuter) så smaka på den.
- Häll av pastan och blanda den med lite olivolja.
- Blanda i och runt chili- och vitlöksoljan, soltorkade tomater, basilika, ruccola samt den rivna parmesanosten med pastan. Smaka av med salt och servera pastan med hyvlad parmesan som garnering på toppen. Gott med nybakt surdegsbaguette toppad med färskost till.
Val av parmesan
Desto finare parmesan desto godare blir det. Parmesan finns som yngre eller mer vällagrade varianter. Riktigt smakrik är 3-års lagrad äkta Parmigiano-Reggiano.
Billigt men gott blir det med Grana padano som liknar parmesan.
Ej vegetarisk
Tänk på om du serverar parmesanost till vegetarianer att parmesan och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Välj en vegan parmesan ex Prosociano från Violife om du ej vill ha parmesan gjord med löpe. Annars är pastan vegetarisk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal