Ugnsbakade tomater med mozzarella

En slags ugnsbakade tomater toppade med mozzarella. Enkelt att laga.

Smaksatt med basilika, chiliflakes och olivolja som är farligt goda om du väljer mogna fina kvisttomater samt färsk fin mozzarellaost.

2 portioner ugnsrostade tomater med mozzarella

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram tomater, finast möjliga ex. ekologiska kvisttomater
  • 2 msk fin olivolja
  • 125 gram färsk mozzarella i lag
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft eller fin lagrad röd eller vit vinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 8 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj tomater och dela dem samt lägg i en ugnsfast panna eller annan ugnsform.
  3. Tillsätt olivolja och chiliflakes. Gillar du vitlök kan du ta med det.
  4. Rosta tomaterna i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Plocka och grovhacka basilika samt skiva mozzarellaosten.
  6. Strö över basilika och fördela skivad mozzarella över tomaterna.
  7. Gratinera tomaterna i ca 5 minuter tills mozzarellan smält.
  8. Ta ut och servera tomaterna varma med önskade tillbehör.

Serveringsförslag

Ugnsrostade tomater kan du servera med som en festligare vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest.

Enklast är med ett gott lantbröd att skopa upp den goda olivoljan. Svarta kalamata oliver är också gott att lägga med tomaterna.

Varianter

Vill du göra hemgjord mozzarellaost så blir den mycket god till tomaterna.

Vegan variant kan du laga med naturell tofu, vegan ost eller sojaost mozzarellastyle .

Matigare varianter:

Vill du lägga till lite mer ingredienser så kan du improvisera fram likt en smaskig vegolasagne: varva tomaterna och osten med några kokta pastaplattor; svarta kalamata oliver samt fräst bladspenat.

Vill du servera tomaterna som en hel rätt så är några flera förslag att servera dem med kokt pasta som tagliatelle, matvetesallad, klyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad.

E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29