Ugnsrostade tomater med mozzarella

En slags ostgratinerade tomater med basilika, chiliflakes och olivolja som är farligt goda om du väljer mogna fina kvisttomater samt färsk mozzarellaost. Enkelt att laga.

Ugnsrostade tomater kan du servera med som en festligare vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest. Enklast är med ett gott lantbröd att skopa upp den goda olivoljan. Svarta kalamata oliver är också gott till. Vill du ha ett matigare tillbehör till så passar kokt pasta som tagliatelle, matvetesalladklyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad till. Enkelt att dubblera men kan bli dyrt eftersom fina tomater och mozzarellaost är kvalitetsprodukter - men gott blir det. 

Använd sojaost mozzarellastyle om du vill laga en vegan variant. 

Lägg till mer än tomater:
Vill du lägga till lite mer ingredienser så kan du improvisera fram likt en slarvig smaskig vegolasagne: varva tomaterna med några kokta pastaplattor; svarta kalamata oliver samt fräst bladspenat.   

Vill du göra hemgjord mozzarellaost så blir den mycket god till tomaterna. 

 

2 portioner ugnsrostade tomater med mozzarella

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram tomater, finast möjliga ex. ekologiska kvisttomater
  • 0,5 dl fin olivolja
  • 125 gram färsk mozzarella i lag
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft eller fin lagrad vinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,25 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj tomater och dela dem samt lägg i en ugnsfast panna eller annan ugnsform.
  3. Tillsätt olivolja och chiliflakes. Gillar du vitlök kan du ta med det.
  4. Rosta tomaterna i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Plocka och grovhacka basilika samt skiva mozzarellaosten.
  6. Strö över basilika och fördela skivad mozzarella över tomaterna.
  7. Gratinera tomaterna i ca 5 minuter tills mozzarellan smält.
  8. Ta ut och servera tomaterna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer