Ugnsrostade tomater med mozzarella

En slags ostgratinerade tomater med basilika, chiliflakes och olivolja som är farligt goda om du väljer mogna fina kvisttomater samt färsk mozzarellaost. Enkelt att laga.

Ugnsrostade tomater kan du servera med som en festligare vegetarisk rätt eller sidorätt på buffé, till tapas eller fest. Enklast är med ett gott lantbröd att skopa upp den goda olivoljan. Svarta kalamata oliver är också gott till. Vill du ha ett matigare tillbehör till så passar kokt pasta som tagliatelle, matvetesalladklyftpotatis, rostade rotfrukter eller en kikärtssallad till. Enkelt att dubblera men kan bli dyrt eftersom fina tomater och mozzarellaost är kvalitetsprodukter - men gott blir det. 

Använd sojaost mozzarellastyle om du vill laga en vegan variant. 

Lägg till mer än tomater:
Vill du lägga till lite mer ingredienser så kan du improvisera fram likt en slarvig smaskig vegolasagne: varva tomaterna med några kokta pastaplattor; svarta kalamata oliver samt fräst bladspenat.   

Vill du göra hemgjord mozzarellaost så blir den mycket god till tomaterna. 

 

2 portioner ugnsrostade tomater med mozzarella

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram tomater, finast möjliga ex. ekologiska kvisttomater
  • 0,5 dl fin olivolja
  • 125 gram färsk mozzarella i lag
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 tsk citronsaft eller fin lagrad vinäger
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,25 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj tomater och dela dem samt lägg i en ugnsfast panna eller annan ugnsform.
  3. Tillsätt olivolja och chiliflakes. Gillar du vitlök kan du ta med det.
  4. Rosta tomaterna i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Plocka och grovhacka basilika samt skiva mozzarellaosten.
  6. Strö över basilika och fördela skivad mozzarella över tomaterna.
  7. Gratinera tomaterna i ca 5 minuter tills mozzarellan smält.
  8. Ta ut och servera tomaterna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer