Ugnsbakade kvisttomater

Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.

4 portioner ugnsbakade kvisttomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 400 gram små kvisttomater
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad basilika eller 1 tsk torkad basilika
  • 1 krm socker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Koka upp vatten och lägg ner tomaterna. När skalet börjar sprica efter någon minut så tar du upp dem och sköljer dem kallt vatten.
  3. Skala och skölj av skalet på tomaterna.
  4. Halvera dem och ta så mycket du kan av kärnorna (det gör inget om lite kärnor och skal är kvar).
  5. Sprid ut tomaterna på ett ark folie i en ugnsplåt eller ugnsfast stor stekpanna.
  6. Hacka basilika och strö över.
  7. Skala och skiva vitlök och strö över.
  8. Häll över olivolja, strö över socker, salt och peppar.
  9. Ugnsbaka tomaterna i 1 timme och 15 minuter.
  10. Ta ut och servera eller laga till sallad eller pasta. Du kan också låta dem svalna och förvara kallt i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer