Ugnsrostade tomater

Introduktion och förberedelse

Ugnsrostade eller ugnsbakade tomater i olivolja, vitlök och basilika.

Serveringsförslag

Goda som tillbehör till det mesta, i sallader eller att koka pasta som spagetti till.

  • Som grönsakstillbehör kan du servera direkt ur pannan eller lägg upp på fat och skeda över lite fin vinäger som balsamvinäger samt några blad färsk basilika vid servering.
  • Lyxigt är även att lägga med riven mozzarella ost, mer färsk basilika samt gröna blad som babyspenat och/eller rucolla.
  • Tomaterna är goda i sallader ex. med grönsallad, salladsbuffé, på salladstallrik, med mozzarella och babyspenat, pastasallad, bönsallad eller sallad med bresaola.
  • Med pasta passar tomaterna att blanda till en lunch eller middagspasta. Toppa då kokt spagetti eller valfri pasta med 1/2 färsk riven mozzarellaost, några färsk grovhackad basilika, någon msk extra kallpressad olivolja samt en nypa flingsalt och njut. Även gott med några blad ruccola och/eller babyspenat i.
  • Stoppa ner här och där i focaccia.
  • Använd som topping på pizza ex. vegansk pizza.

Tips

Rostade tomater är också smidigt att laga om du har många mogna tomater att ta vara på - låt då svalna och frys in eller lägg i glasburkar och täck med olivolja samt sätt på tätt lock (spara i sval eller kyl).

Val av tomater

  • Köp gärna så fina tomater du hittar - ekologiska små plommontomater, cocktailtomater, plommontomater eller vildmix är goda.
  • Du kan blanda olika sorters tomater och olika storlekar. Se till att skära dem i lika stora bitar bara.

Ugnsrostade tomater på pizza - tomaterna är goda till mycket som till sallad, grönsakstillbehör, i focaccia eller i pasta med mera.
Ugnsrostade tomater på pizza - tomaterna är goda till mycket som till sallad, grönsakstillbehör, i focaccia eller i pasta med mera.

4 portioner ugnsrostade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • ca 500 gram tomater, cocktailtomater eller små plommontomater eller valfri sort
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 3 klyftor vitlök
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 8 blad färsk basilika eller 1 tsk torkad basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och dela tomater i halvor eller fjärdedelar.
  3. Lägg i en ugnsfast form eller panna.
  4. Blanda med olivolja, grovt hackad basilika, salt, chiliflakes. Krossa vitlöksklyftorna och lägg med dem. Det är valfritt att skala dem.
  5. Ugnsrosta tomaterna i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter.
  6. Ta ut och servera varma, använd till pasta, lägg på burk eller vad du vill. Eller låt svalna och använd senare. Garnera ev. med mer färsk basilika.
E-mail
Medel: 3.9 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-02

Tillbehör och liknande recept:

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest...