Tomatsoppa

Introduktion och förberedelse

Laga en god tomatsoppa, perfekt till lunch, förrätt eller soppmiddag. Enkelt, gott och billigt.

Serveringsförslag

Val av ost till garnering

Soppan är vegetarisk samt vegan om du skippar riven ost - parmesan - som garnityr. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj vegan parmesan ex. Prosociano från Violife istället. Uteslut parmesanost från receptet om du vill.

Varianter

  • Vill du ha en krämig tomatsoppa så kan du tillsätta någon dl grädde samt några msk kokbar crème fraiche på slutet och koka upp.
  • Annat gott i soppan är något krm curry eller garam masala, oregano samt gurkmeja; spiskummin, paprikapulver.
  • Istället för cayennepeppar kan du ta 3-4 droppar tabasco eller 0,5 tsk chilipasta som sambal oelek, något krm chiliflakes eller krm Sriracha-chilisås.
  • Du kan ta fryst hackad lök och vitlök. Vidare kan du ta lökpulver och vitlökspulver istället för färsk lök och vitlök.

Med burktomater

Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller 10 medelstora färska skållade och tärnade tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke.

Krossade eller passerade tomater går också bra. Ett annat billigt och lättlagat alternativ är 1,5-2 dl tomatpuré.

Med färska tomater

Riktigt god blir tomatsoppan med färska tomater. Köp gärna ekologiska mogna tomater. Roma är goda. Du kan skala dem först men det går bra att laga soppan med skal också - om man sedan mixar den.

Skala tomater gör du genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.

4 portioner tomatsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl grädde eller kokbar crème fraiche (valfritt)
  • 1 tsk torkad basilika (valfritt)
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
  4. Koka tomaterna i 10 minuter minst. Tomatsoppan blir godast om den får stå och småkoka på svag värme upp mot en timme.
  5. Mixa ev. tomatsoppan med stavmixer eller i matberedare om du vill ha en slät tomatsoppa. Eller mosa sönder med en visp om du vill ha en grövre tomatsoppa.
  6. Tillsätt grädde eller creme fraiche på slutet och koka upp.
  7. Smaka av tomatsoppan med salt och svartpeppar. Vill du ha soppan hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsoppan.
  8. Tomatsoppan är klar att servera varm eller kall. Gärna med gott bröd och pålägg till. Strö ev. över lite riven parmesan eller grana padano vid servering.
E-mail
Medel: 3.9 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: