Tomatsoppa

Introduktion och förberedelse

Laga en god tomatsoppa, perfekt till lunch, förrätt eller soppmiddag. Enkelt, gott och billigt.

Serveringsförslag

Val av ost till garnering

Soppan är vegetarisk samt vegan om du skippar riven ost - parmesan - som garnityr. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj vegan parmesan ex. Prosociano från Violife istället. Uteslut parmesanost från receptet om du vill.

Varianter

  • Annat gott i soppan är något krm oregano; paprikapulver; curry eller garam masala; gurkmeja; eller spiskummin.
  • Istället för cayennepeppar kan du ta 1/2 färsk chili; 3-4 droppar tabasco; 0,5 tsk chilipasta som sambal oelek, något krm chiliflakes eller krm Sriracha-chilisås.
  • Du kan ta fryst hackad lök och vitlök. Eller använda lökpulver och vitlökspulver.
  • Ett alternativ är att laga en rostad tomatsoppa med ugnsbakade färska tomater och vitlök.

Med färska tomater

Riktigt god blir tomatsoppan med färska tomater. Köp gärna ekologiska mogna tomater. Roma är goda. Räkna ca 10 medelstora skållade och tärnade tomater.

4 portioner tomatsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade tomater, krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk honung
  • 2 dl grädde eller kokbar crème fraiche (valfritt)
  • 1 tsk torkad basilika (valfritt)
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomater, rosmarin, ev. basilika, salt, svartpeppar och honung.
  4. Koka tomaterna i 10 minuter minst. Tomatsoppan blir godast om den får stå och småkoka på svag värme upp mot en timme.
  5. Mixa gärna tomatsoppan med stavmixer eller i matberedare om du vill ha en slät tomatsoppa. Eller mosa sönder med en visp om du vill ha en grövre tomatsoppa.
  6. Tillsätt grädde eller creme fraiche på slutet och koka upp.
  7. Smaka av tomatsoppan med salt och svartpeppar. Vill du ha soppan hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsoppan.
  8. Tomatsoppan är klar att servera varm eller kall. Gärna med gott bröd och pålägg till. Strö ev. över lite riven parmesan eller grana padano vid servering.
E-mail
Medel: 4 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-12

Tillbehör och liknande recept: