Smördegspinnar

Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.

7 st smördegspinnar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 tinad fd fryst smördegsplatta ca 8x16 cm eller motsvarande kyld smördeg på rulle
  • ca 0,5 dl vetemjöl till utkavling
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tina smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut smördegsrektagneln på mjölat bakbord till 20x20 storlek. Färsk kyld smördeg kan du också kavla ut till så den blir något tunnare med måtten 20x20 cm.
  4. Skär smördegen i 7 stycken remsor, ca 1-2 cm breda.
  5. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  6. Strö över lite flingsalt och ev. andra frön som sesamfrön eller vallmofrön.
  7. Snurra runt smördegspinnarna 2-3 varv runt sig själva och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda smördegspinnarna i 10 minuter.
  9. Ta ut och servera smördegspinnarna varma. Du kan också låta dem svalna och sedan värma igen till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer