Smördegspinnar

Introduktion och förberedelse

Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.

Lätta att baka med färdig smördeg.

Du kan baka med kyld smördeg på rulle eller frysta smördeg i plattor som du tinat innan enligt paket.

Godast nybakta

Serveras helst kort efter de bakats när de svalnat något men ännu är knapriga. Du kan förbereda och ha dem färdiga för ugnen. Innan servering så bakar du av dem.

De kan även värmas på igen efter de bakats så de är lite småvarma och knapriga till servering.

Varianter

Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan även ta vita eller svarta sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.

Överkurs

Du kan göra egen smördeg och baka pinnarna med.

7 st smördegspinnar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 tinad smördegsplatta ca 8x16 cm eller motsvarande bit kyld smördeg på rulle
  • ca 0,5 dl vetemjöl till utkavling
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tina smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut smördegsrektagneln på mjölat bakbord till 20x20 storlek. Färsk kyld smördeg kan du också kavla ut till så den blir något tunnare med måtten 20x20 cm.
  4. Skär smördegen i 7 stycken remsor, ca 1-2 cm breda.
  5. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  6. Strö över lite flingsalt och ev. andra frön som sesamfrön eller vallmofrön.
  7. Snurra runt smördegspinnarna 2-3 varv runt sig själva och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda smördegspinnarna i 10 minuter.
  9. Ta ut och servera smördegspinnarna varma. Du kan också låta dem svalna och sedan värma igen till servering.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: