Smördegspinnar

Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.

7 st smördegspinnar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 tinad fd fryst smördegsplatta ca 8x16 cm eller motsvarande kyld smördeg på rulle
  • ca 0,5 dl vetemjöl till utkavling
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tina smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut smördegsrektagneln på mjölat bakbord till 20x20 storlek. Färsk kyld smördeg kan du också kavla ut till så den blir något tunnare med måtten 20x20 cm.
  4. Skär smördegen i 7 stycken remsor, ca 1-2 cm breda.
  5. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  6. Strö över lite flingsalt och ev. andra frön som sesamfrön eller vallmofrön.
  7. Snurra runt smördegspinnarna 2-3 varv runt sig själva och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda smördegspinnarna i 10 minuter.
  9. Ta ut och servera smördegspinnarna varma. Du kan också låta dem svalna och sedan värma igen till servering.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer