Smördegspinnar

Introduktion och förberedelse

Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg. Lätta att baka.

Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.

Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan även ta vita eller svarta sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.

7 st smördegspinnar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 tinad fd fryst smördegsplatta ca 8x16 cm eller motsvarande kyld smördeg på rulle
  • ca 0,5 dl vetemjöl till utkavling
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tina smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut smördegsrektagneln på mjölat bakbord till 20x20 storlek. Färsk kyld smördeg kan du också kavla ut till så den blir något tunnare med måtten 20x20 cm.
  4. Skär smördegen i 7 stycken remsor, ca 1-2 cm breda.
  5. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  6. Strö över lite flingsalt och ev. andra frön som sesamfrön eller vallmofrön.
  7. Snurra runt smördegspinnarna 2-3 varv runt sig själva och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda smördegspinnarna i 10 minuter.
  9. Ta ut och servera smördegspinnarna varma. Du kan också låta dem svalna och sedan värma igen till servering.
E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.