Tomatsoppa med Oatly havregrädde

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vego tomatsoppa med Oatly havregrädde. En god krämig soppa på tomater med vegetabilisk grädde. Vegetarisk och vegan. Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller 10 färska tomater.

Soppan passar såklart alla men speciellt bra för miljön och dig som inte tål soja, mjölkprotein eller laktos - ta vegan parmesan Prosociano Violife eller uteslut riven ost helt som garnering. Du kan ta pumpafrön eller solrosfrön istället.

Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra.

Vad passar till tomatsoppan?

Servera gärna tomatsoppan med gott bröd och pålägg som tapenade. Tomatsoppan också god till förrätt och då gärna med nybakta grissinis och tapenade samt garnera tomatsoppan med några droppar pesto.

Med färska tomater:

Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.

4 portioner tomatsoppa med Oatly havregrädde

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl Oatly Imat havregrädde
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 msk riven vegan parmesan Prosociano Violife (valfritt) eller riktig parmesan om du äter det (ej vego eller laktosfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
  4. Koka tomaterna i 10 minuter minst. Tomatsoppan blir godast om den får stå och småkoka på svag värme upp mot en timme.
  5. Mixa ev. tomatsoppan med stavmixer eller i matberedare om du vill ha en slät tomatsoppa. Eller mosa sönder med en visp om du vill ha en grövre tomatsoppa.
  6. Tillsätt havregrädden och koka upp.
  7. Smaka av tomatsoppan med salt och svartpeppar. Vill du ha soppan hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsoppan.
  8. Tomatsoppan är klar att servera varm eller kall. Gärna med gott bröd och pålägg till. Strö ev. över lite riven parmesan eller grana padano vid servering (OBS välj bort om soppan ska serveras utan mjölkprotein eller laktos)
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.