Rostad tomatsoppa

Rostad tomatsoppa med vitlök, olivolja, svartpeppar och en skvätt grädde.

5 portioner rostad tomatsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 5 klyftor vitlök
  • 1/2 dl olivolja
  • 1,3 kg tomater ex. kvisttomater, plommontomater, cocktailtomater eller valfri sort
  • 8 dl vatten
  • 4 tsk buljongpulver grönsak eller 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala vitlök och dela i grova bitar.
  3. Skölj och dela tomater. Skär bort blomfäste och fula delar. Skär i kvarts klyftor.
  4. Lägg vitlök och tomater i en långpanna.
  5. Häll över olivolja, något krm salt och svartpeppar.
  6. Rosta tomaterna högt i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Ta ut och häll över i en kastrull.
  8. Tillsätt buljong och vatten.
  9. Koka i 5-10 minuter.
  10. Mixa soppan så slät du vill ha den med en stavmixer.
  11. Tillsätt grädde och rosmarin. Koka upp.
  12. Smaka av tomatsoppan med salt och svartpeppar. Vill du ha soppan hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av.
  13. Tomatsoppan är klar att servera varm eller kall. Gärna med gott bröd och pålägg till. Strö ev. över rostade pumpakärnor till servering, riven parmesan eller krutonger.
Ingredienser till soppan: vitlök, tomater, olivolja, salt, svartpeppar och grönsaksbuljong. Och så grädde utanför bild.
Ingredienser till soppan: vitlök, tomater, olivolja, salt, svartpeppar och grönsaksbuljong. Och så grädde utanför bild.
Skär bort blomfästen och ev. fula delar på tomaterna. Lägg i en ugnsform med vitlök, olivolja, salt och svartpeppar.
Skär bort blomfästen och ev. fula delar på tomaterna. Lägg i en ugnsform med vitlök, olivolja, salt och svartpeppar.
Tomater och vitlök rostas i ugnen tills de har mjuknat och fått lite färg.
Tomater och vitlök rostas i ugnen tills de har mjuknat och fått lite färg.
För över tomater och vitlök till en grytan och tillsätt lite vatten och buljong. Koka några minuter.
För över tomater och vitlök till en grytan och tillsätt lite vatten och buljong. Koka några minuter.
Smaka av soppan med salt och svartpeppar.
Smaka av soppan med salt och svartpeppar. Servera soppan varm eller kall. Jag strödde rostade pumpafrön över min soppa.
Mixa soppan så slät du vill ha den och späd med lite grädde samt tillsätt lite rosmarin och koka upp.
Mixa soppan så slät du vill ha den och späd med lite grädde samt tillsätt lite rosmarin och koka upp.

Serveringsförslag

Varianter

  • Jag fick jättefina hemodlade tomater av en kompis och gjorde soppan på dem. Det går bra att laga soppan med valfri sorts mogna fina tomater.
  • Grädde är valfritt att ha i. Alternativ är crème fraiche eller laga en vegan soppa med växtbaserad grädde.
  • Annat gott i soppan är att rosta med gul lök, rödlök, tärnad morot, strimlad fänkål, zucchini och/eller delad paprika.
  • Som kryddning passar förutom rosmarin även basilika, oregano och timjan.
  • Gillar du lite hetare soppa kan du ta i en bit torkad chili, något krm chiliflakes eller krm cayennepeppar.
  • Du kan även laga en vanlig kokt tomatsoppa. Eller helt enkelt följa detta recept men koka tomaterna i vatten och buljong i 30 minuter istället för att rosta dem i ugnen först.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 195 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-20

Tillbehör och liknande: