Tomatsoppa naturell

Enkel, god och billig soppa med tomater. Passar till lunch eller middag. Vegetarisk samt vegan (om du skippar riven ost som garnityr).
Ett gott bröd som bondbröd, baguette eller foccacia med färskost eller annat pålägg är gott till tomatsoppan.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller 10 medelstora färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj vegan parmesan ex. Prosociano från Violife istället. Uteslut parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner tomatsoppa naturell

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
  3. Häll i tomaterna, rosmarin, salt och svartpeppar.
  4. Koka tomaterna i 10 minuter minst. Tomatsoppan blir godast om den får stå och småkoka på svag värme upp mot en timme.
  5. Mixa ev. tomatsoppan med stavmixer eller i matberedare om du vill ha en slät tomatsoppa. Eller mosa sönder med en visp om du vill ha en grövre tomatsoppa.
  6. Smaka av tomatsoppan med salt och svartpeppar. Vill du ha soppan hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsoppan.
  7. Tomatsoppan är klar att servera varm eller kall. Gärna med gott bröd och pålägg till. Strö ev. över lite riven parmesan eller grana padano vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer