Schwarzwaldtårta
Schwarzwaldtårta är en klassisk gräddtårta med inspiration från Tyskland med nöt- och marängbotten, gräddfyllning garnerad med choklad på toppen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
- Rita 3 rundlar på varsitt bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
- Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller mixa grovt i matberedare.
- Vispa äggvitorna på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
- Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
- Grädda i 15-20 minuter. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
- Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
- Bryt chokladen i bitar och lägg 3/4 i en bunke och smält i mikron eller över vattenbad.
- Tillsätt resterande choklad och rör tills det är smält.
- Pensla ovansidan på nötbottnarna med ett tunt lager choklad.
- Ta fram två smörpapper och pensla ut 16 stycken 8x4 cm chokladflarn samt pensla resten av chokladen till en stor rektangel. Stoppa dem i frysen eller kylen så stelnar de snabbare. Annars låt bara stelna i rumstemperatur.
- Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret.
- Spritsa först ett snyggt mönster grädde på toppen av en marängbotten med bred tyll. Fördela nästan all resterande grädde på de andra bottnarna - spara lite att spritsa på sidorna så att du kan fästa chokladflarnen senare.
- Lägg ihop bottnarna till en tårta.
- Spritsa 16 gräddpluttar på runt tårtan. För att få ett jämnt mönster så börja kl:12, sedan kl 6, kl 9, kl 3 och sedan vidare till 16 tänkta tårtbitar.
- Fäst chokladflarn runt tårtan på kanten till 16 tänkta bitar.
- Skär med en vass kniv i chokladen du penslat till en rektagnel ut små trianglar eller bryt den i grova bitar och garnera tårtan med chokladbitarna.
- Garnera ev. med myntablad.
- Tårtan kan förvaras i kylen tills servering.
Serveringsförslag
- Tårtan blir god direkt när den är spröd i marängen - den ska bara svalna - men även om några timmar.
- Tårtan blir också god om du lägger ihop den med vispad grädde några timmar eller kvällen innan och ställer i kylen. Då mjuknar marängen lite och tårtan blir lättare att skära upp. Stick sedan i och garnera med chokladen precis innan servering.
Kan förberedas
Bottnarna kan du baka några dagar eller kvällen innan och förvara på ett torrt ställe i rumstemperatur. När det är dags att servera så fyller du och lägger ihop tårtan med vispad grädde och garnerar till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 328 kcal