Schwarzwaldtårta

En klassisk gräddtårta från Tyskland med nöt- och marängbotten, gräddfyllning garnerade med chokladplattor på toppen.
Schwarzwaldtårta blir god direkt när den är spröd i marängen men även om några timmar eller om den bakas kvällen innan så mjuknar nötbottnarna och Schwarzwaldtårtan blir lättare att skära upp (vänta då med garnering tills servering). Ett annat alternativ är att baka nöt- och marängbottnarna dagen innan och förvara på ett torrt och varmt ställe att torka till. Sedan fyller du med grädde och garnerar tårtan till servering.

12 bitar Schwarzwaldtårta

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • Nöt- och marängbottnar till Schwarzwaldtårta: 200 gram hasselnötter
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • Fyllning till Schwarzwaldtårta: 100 g mörk fin choklad, gärna 55-70%
  • 8 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • Garnera Schwarzwaldtårtan: 150 g mörk fin choklad, gärna 55-70%
  • 12 stycken myntablad (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  3. Rita 3 rundlar på varsitt bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, mixer, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Vispa äggvitorna på låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.
  7. Vänd ned nötterna försiktigt och bred eller spritsa ut på bakplåtspappren inom rundlarna. Se till att först spritsa lika mycket inom varje rundel och med en bred tyll ca 1 cm tjockt lager samt bred sedan ut med en slickepott till ett jämnt lager.
  8. Grädda i 15-20 minuter. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  9. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret.
  10. Bryt chokladen i bitar och lägg 3/4 i en bunke och smält i mikron eller över vattenbad.
  11. Tillsätt resterande choklad och rör tills det är smält.
  12. Pensla ovansidan på nötbottnarna med ett tunt lager choklad.
  13. Ta fram två smörpapper och pensla ut 16 stycken 8x4 cm chokladflarn samt pensla resten av chokladen till en stor rektangel. Stoppa dem i frysen eller kylen så stelnar de snabbare. Annars låt bara stelna i rumstemperatur.
  14. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret.
  15. Spritsa först ett snyggt mönster grädde på toppen av en marängbotten med bred tyll. Fördela nästan all resterande grädde på de andra bottnarna - spara lite att spritsa på sidorna så att du kan fästa chokladflarnen senare.
  16. Lägg ihop bottnarna till en tårta.
  17. Spritsa 16 gräddpluttar på runt tårtan. För att få ett jämnt mönster så börja kl:12, sedan kl 6, kl 9, kl 3 och sedan vidare till 16 tänkta tårtbitar.
  18. Fäst chokladflarn runt tårtan på kanten till 16 tänkta bitar.
  19. Skär med en vass kniv i chokladen du penslat till en rektagnel ut små trianglar eller bryt den i grova bitar och garnera tårtan med chokladbitarna.
  20. Garnera ev. med myntablad.
  21. Tårtan kan förvaras i kylen tills servering.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer