Nötbottnar nötbotten till tårta

Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Om du vill kan du pensla dem med mörk choklad.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.

3 nötbottnar

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl hasselnötter, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl florsocker
  • 100 gram mörk fin choklad att pensla med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Vispa äggvitorna med låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut.
  7. Vänd ned nötterna försiktigt och fördela på de tre utritade bottnarna på bakplåtspapprena. Jämna ut med en slickepott.
  8. Grädda i 15-20 minuter. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  9. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga nötbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  10. Nu kan du fylla nötbottnarna till tårta eller det du önskar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer