Valentintårta Alla hjärtans dag-tårta

Valentintårta eller Alla Hjärtans dag-tårta med sockerkaksbottnar, grädde, vanilj- och hallonfyllning samt garnerad med färska hallon.
Baka sockerkakan i en hjärtform. Du kan också baka den i en vanlig rund form och ex. garnera hallonen till ett hjärta.
Du kan smaksätta tårtbottnen med: 2 tsk vaniljsocker eller
1 msk rivet skal av en citron, lime eller apelsin eller
2 rivna bittermandlar (valfritt).

1 Valentintårta Alla hjärtans dag-tårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 50 gram smör eller margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • Fyllning: 1 dl marsankräm, hårt vispad vaniljvisp eller hemgjord vaniljkräm
  • 1 dl mosade hallon
  • 3 msk socker
  • Garnering: 1,5 dl grädde
  • 30 färska hallon eller andra goda bär ex. jordgubbar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform - gärna en hjärtform då.
  3. Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp, matberedare eller för hand.
  4. Smält smör eller margarin. Ta av från värmen och tillsätt mjölken.
  5. Vispa i smör och mjölkblandningen i äggblandningen. Tillsätt övriga torra ingredienser och blanda hastigt till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll sockerkakssmet till en cm från övre kanten. Blir de över sockerkakssmet så kan du baka den i några muffinsformar så får du några extra muffins.
  7. Grädda sockerkakan i cirka 35 minuter. Sockerkaksformar med hål i mitten bakar snabbare än tex en rund springform med löstagbar kant som kan behöva upp till 50 minuters baktid.
  8. Provstick - kakan ska ej vara kladdig i mitten (om du inte gillar det förstås).
  9. Låt sockerkakan svalna något.
  10. Vänd upp sockerkakan på en tallrik och vänd sedan över igen på en skärbräda eller serveringsfat.
  11. Dela vågrätt i två tårtbottnar med en lång kniv.
  12. Lägg ut och tina styckfrysta bär på en tallrik om du inte använder färska bär.
  13. Gör marsankräm enligt paket eller hårt vispad vaniljvisp. Du kan också göra egen vaniljkräm såklart.
  14. Bred ut vaniljkrämen samt mosade hallon som fyllning på en av bottnarna och lägg ihop till en tårta.
  15. Vispa grädden hårt. Tillsätt gärna någon halv tsk vaniljsocker.
  16. Bred ut grädden på och ev. runt om tårtan med en slickepott eller en rostfri spatula för att få det jämnt och snyggt.
  17. Garnera Valentintårtan med hallon eller andra bär.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer