Valentintårta Alla hjärtans dag-tårta

Valentintårta eller Alla Hjärtans dag-tårta med sockerkaksbottnar, grädde, vanilj- och hallonfyllning samt garnerad med färska hallon.
Baka sockerkakan i en hjärtform. Du kan också baka den i en vanlig rund form och ex. garnera hallonen till ett hjärta.
Du kan smaksätta tårtbottnen med: 2 tsk vaniljsocker eller
1 msk rivet skal av en citron, lime eller apelsin eller
2 rivna bittermandlar (valfritt).

1 Valentintårta Alla hjärtans dag-tårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 50 gram smör eller margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • Fyllning: 1 dl marsankräm, hårt vispad vaniljvisp eller hemgjord vaniljkräm
  • 1 dl mosade hallon
  • 3 msk socker
  • Garnering: 1,5 dl grädde
  • 30 färska hallon eller andra goda bär ex. jordgubbar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform - gärna en hjärtform då.
  3. Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp, matberedare eller för hand.
  4. Smält smör eller margarin. Ta av från värmen och tillsätt mjölken.
  5. Vispa i smör och mjölkblandningen i äggblandningen. Tillsätt övriga torra ingredienser och blanda hastigt till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll sockerkakssmet till en cm från övre kanten. Blir de över sockerkakssmet så kan du baka den i några muffinsformar så får du några extra muffins.
  7. Grädda sockerkakan i cirka 35 minuter. Sockerkaksformar med hål i mitten bakar snabbare än tex en rund springform med löstagbar kant som kan behöva upp till 50 minuters baktid.
  8. Provstick - kakan ska ej vara kladdig i mitten (om du inte gillar det förstås).
  9. Låt sockerkakan svalna något.
  10. Vänd upp sockerkakan på en tallrik och vänd sedan över igen på en skärbräda eller serveringsfat.
  11. Dela vågrätt i två tårtbottnar med en lång kniv.
  12. Lägg ut och tina styckfrysta bär på en tallrik om du inte använder färska bär.
  13. Gör marsankräm enligt paket eller hårt vispad vaniljvisp. Du kan också göra egen vaniljkräm såklart.
  14. Bred ut vaniljkrämen samt mosade hallon som fyllning på en av bottnarna och lägg ihop till en tårta.
  15. Vispa grädden hårt. Tillsätt gärna någon halv tsk vaniljsocker.
  16. Bred ut grädden på och ev. runt om tårtan med en slickepott eller en rostfri spatula för att få det jämnt och snyggt.
  17. Garnera Valentintårtan med hallon eller andra bär.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer