Valentintårta eller Alla hjärtans dag-tårta
Valentintårta eller Alla Hjärtans dag-tårta med sockerkaksbottnar, grädde, vanilj- och hallonfyllning samt garnerad med färska hallon.
Baka sockerkakan i en hjärtform. Du kan också baka den i en vanlig rund form och ex. garnera hallonen till ett hjärta.
Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en sockerkaksform - gärna en hjärtform då.
- Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp, matberedare eller för hand.
- Smält smör eller margarin. Ta av från värmen och tillsätt mjölken.
- Vispa i smör och mjölkblandningen i äggblandningen. Tillsätt övriga torra ingredienser och blanda hastigt till en jämn sockerkakssmet.
- Häll sockerkakssmet till en cm från övre kanten. Blir de över sockerkakssmet så kan du baka den i några muffinsformar så får du några extra muffins.
- Grädda sockerkakan i cirka 35 minuter. Sockerkaksformar med hål i mitten bakar snabbare än tex en rund springform med löstagbar kant som kan behöva upp till 50 minuters baktid.
- Provstick - kakan ska ej vara kladdig i mitten (om du inte gillar det förstås).
- Låt sockerkakan svalna något.
- Vänd upp sockerkakan på en tallrik och vänd sedan över igen på en skärbräda eller serveringsfat.
- Dela vågrätt i två tårtbottnar med en lång kniv.
- Lägg ut och tina styckfrysta bär på en tallrik om du inte använder färska bär.
- Gör marsankräm enligt paket eller hårt vispad vaniljvisp. Du kan också göra egen vaniljkräm såklart.
- Bred ut vaniljkrämen samt mosade hallon som fyllning på en av bottnarna och lägg ihop till en tårta.
- Vispa grädden hårt. Tillsätt gärna någon halv tsk vaniljsocker.
- Bred ut grädden på och ev. runt om tårtan med en slickepott eller en rostfri spatula för att få det jämnt och snyggt.
- Garnera Valentintårtan med hallon eller andra bär.
Varianter
Du kan smaksätta sockerkakan till tårtbottnen med:
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk rivet skal av en citron, lime eller apelsin
- 2 rivna bittermandlar (valfritt).
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal