Hallontårta

Hallontårta med tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig hallontårta eller sommartårta med hallon, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.

1 hallontårta 12 bitar

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk smör och 0,5 dl ströbröd till formen
  • Garnering: 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl hallonsylt
  • 0,5 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • 125 gram eller 0,5 liter färska hallon
  • 5 havreflarn
  • 10 blad citronmeliss
  • Egen vaniljkräm (valfritt): 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  5. Smörj och bröa en rund springform, ev. med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt kakan svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler.
  9. Skär sockerkakan i två tårtbottnar med en ex. en lång brödkniv när den kallnat.
  10. Gör hallontårtan: Lägg över den understa tårtbotten på ett tårtfat.
  11. Bred över ett lager sylt.
  12. Vispa vaniljvispen fast till en kräm. Bred den över sylten.
  13. Vispa grädden fast i samma bunke. Lägg över den andra tårtbotten. Bred grädde över och runt tårtan.
  14. Rensa hallonen. Fördela jämnt över tårtan.
  15. Garnera hallontårtan med grovt smulade havreflarn samt blad av citronmeliss och servera eller förvara kallt till servering.
  16. Egen vaniljkräm: blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).

Tips

  • Godast blir hallontårtan med hembakta tårtbottnar och hemgjord vaniljkräm men du kan såklart köpa färdiga tårtbottnar och vaniljvisp till vaniljkräm.
  • Gott är att garnera tårtan med havreflarn, krossade maränger eller riven vit choklad - kan även köpas färdigt.
  • Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar till jordbubbstårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär eller blanda.
E-mail
Medel: 3.6 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-19