Hallontårta
Hallontårta med tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig hallontårta eller sommartårta med hallon, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.
Tillagning
- Baka sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft).
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
- Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
- Smörj och bröa en rund springform, ev. med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
- Låt kakan svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler.
- Skär sockerkakan i två tårtbottnar med en ex. en lång brödkniv när den kallnat.
- Gör hallontårtan: Lägg över den understa tårtbotten på ett tårtfat.
- Bred över ett lager sylt.
- Vispa vaniljvispen fast till en kräm. Bred den över sylten.
- Vispa grädden fast i samma bunke. Lägg över den andra tårtbotten. Bred grädde över och runt tårtan.
- Rensa hallonen. Fördela jämnt över tårtan.
- Garnera hallontårtan med grovt smulade havreflarn samt blad av citronmeliss och servera eller förvara kallt till servering.
- Egen vaniljkräm: blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
Tips
- Godast blir hallontårtan med hembakta tårtbottnar och hemgjord vaniljkräm men du kan såklart köpa färdiga tårtbottnar och vaniljvisp till vaniljkräm.
- Gott är att garnera tårtan med havreflarn, krossade maränger eller riven vit choklad - kan även köpas färdigt.
- Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar till jordbubbstårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär eller blanda.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal