Prinsesstårta
Gör egen prinsess- eller marsipantårta med marsipantäcke samt fyllning av vispad grädde och vaniljkräm på sockerkaksbotten.
Tillagning
- TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Vispa ihop socker samt ägg i 3 minuter. Sikta i vetemjöl, bakpulver och potatismjöl och vispa ihop till en klumpfri smet. Häll i en smord och bröad rund springform 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 40 min. Ta ut och låt svalna helt. Dela i två bottnar.
- Använd färdig vaniljkräm eller gör egen vaniljkräm.
- VANILJKRÄM: Rör ihop alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Värm försiktigt den blivande krämen under omrörning. Den får ej koka då spricker krämen. När krämen blir varmare så tjocknar den. Ta av från värmen och fortsätt röra tills krämen kallnat något. Låt svalna och kallna helt. Kan förberedas och förvaras i kylen.
- Vispa grädden fast.
- MONTERING: Lägg en tårtbotten på ett fat och bred på ett lager hallonsylt.
- Lägg på nästa botten och bred sedan på ett lager vaniljkräm.
- Blanda i resten av vaniljkrämen i den vispade grädden och bred ut i en stor kulle över vaniljkrämen.
- Kavla ut marsipanen till en rundel ca 3 mm tjock samt ca 30 cm i diameter. Tips är att kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper. Dra sedan försiktigt bort det övre pappret. Skär 8 snitt i kanten ca 3 cm långa så blir det lättare att forma marsipanen över tårtan.
- Vänd den utkavlade marsipanen upp och ner över tårtan och dra loss pappret försiktigt. Eller använd färdigt marsipanlock och rulla ut över tårtan. Vik ner kanter och forma marsipantäcket runt tårtan försiktigt. Skär bort överbliven marsipan runt kanterna. Överbliven marsipan kan du kavla ut och forma till en marsipanros om du vill.
- Garnera prinsesstårtan med marsipanros i mitten.
- Vidare kan man garnera med smält choklad. Dela chokladen i bitar och smält försiktigt i mikron. Lägg över i en liten påse och lipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar, blommor och/eller text på prinsesstårtan. Låt chokladen stelna.
- Hit kan du förbereda och förvara tårtan i kylen.
- Pudra över florsocker precis innan servering.
Serveringsförslag
Passar till fest, födelsedag eller finfika.
Baka själv eller köp färdigt
- Vill du förenkla så kan du köpa färdig tårtbotten, vaniljkräm som pulver, hallonsylt samt marsipantäcke på rulle. Då behöver du bara vispa grädde, montera tårtan samt garnera den.
- Prinsesstårtan blir mycket god om du bakar botten själv, gör egen vaniljkräm samt kavlar ut marsipan. Extra överkurs är att göra egen hallonsylt.
Garnering
- Garnera prinsesstårtan med en marsipanros. Gör egen eller köp färdig.
- Vidare passar det att pudra över florsocker vid servering.
- Du kan också ringla över mönster i smält choklad. Smält försiktigt i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar över prinsesstårtan innan du pudrar över florsocker.
Varianter
- Klassiskt är grön marsipan till Prinsesstårta men rosa och vit är också fint. Eller färga marsipanden gul till påsktårta eller orange till Halloweentårta.
- Köper du ofärgad marsipan kan du färga den själv med 3-4 droppar hushållsfärg.
- Jag gjorde tårtan med två bottnar men man kan även göra med tre bottnar. Ta då först hallonsylt på första bottnen, sedan vaniljkräm och sist grädde blandad med vaniljkräm.
Prinsesstårtans dag
Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Prinsesstårtan skapades på 30-talet för tre elever tillika prinsessor (Margaretha, Märtha och Astrid) av hushållsläraren Jenny Åkerström.
Första torsdagen i mars firar smålänningar "fössta tossdagen i mass" med "massipantååta".
Uppskattat näringsvärde per portion: 324 kcal