Prinsesstårta

Prinsesstårta eller marsipantårta - en gräddtårta täckt med grön marsipan, fylld med vispad grädde och vaniljkräm på en sockerkaksbotten eller tårtbotten. Du kan baka egen tårtbotten och laga egen vaniljkräm eller köpa färdiga tårtbottnar och laga din prinsesstårta snabbt och enkelt med färdig marsipan på rulle, vaniljvisp eller vaniljkräm.

Prinsesstårtan tar längre tid men blir mycket god om du lagar allt själv ex. med hemgjord vaniljkräm. Är du osäker på hur man göra vaniljkräm så kolla in min film på Youtube hur du lagar vaniljkräm.

Garnera prinsesstårtan med marsipanros, florsocker samt blockchoklad som du smält i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar över prinsesstårtan innan du pudrar över florsocker.

Man kan också färga marsipanen rosa istället för grön. Eller annan färg - gul till påsk kanske? Vidare kan man bre på hallonsylt på tårtbottnarna som fyllning innan vaniljkräm- och gräddblandningen.

Prinsesstårtans vecka infaller 20 - 26 september. Prinsesstårtan skapades på 30-talet för tre elever tillika prinsessor (Margaretha, Märtha och Astrid) av hushållsläraren Jenny Åkerström. Första torsdagen i mars firar smålänningar "fössta tossdagen i mass" med "massipantååta".

8 el. 12 bitar prinsesstårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • TÅRTBOTTEN TILL PRINSESSTÅRTA: 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl potatismjöl
  • FYLLNING TILL PRINSESSTÅRTA: 1 dl hallonsylt
  • 3 dl vaniljvisp
  • 4 dl vispgrädde
  • GARNERING: 1 marsipanlock (finns utkavlade i rullar) eller 400 g marsipan eller mandelmassa du färgat och sedan kavlat ut
  • 1 marsipanros med blad (valfritt)
  • 0,5 dl florsocker
  • 40 g blockchoklad (valfritt)
  • EGEN VANILJKRÄM: 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 3/4 msk potatismjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk smör

Tillagning

  1. TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda/vispa socker, ägg, vetemjöl, bakpulver och potatismjöl och häll i en smörjd och bröad rund form ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 40 min. Låt svalna och dela sedan i två lager eller bottnar.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Vispa vaniljvispen till en krämig konsistens. Eller gör egen vaniljkräm enligt nedan.
  4. Använd redan utkavlad mandelmassa på rulle eller kavla ut marsipan eller mandelmassa till en rundel ca 2-3 mm tjock samt ca 45 cm i diameter. Färga den rosa eller grön innan om den är ofärgad.
  5. Dags att bygga prinsesstårtan: lägg en tårtbotten på ett fat och bred på hallonsylten.
  6. Lägg på nästa botten och bred sedan på ett lager vaniljkräm.
  7. Blanda i resten av vaniljkrämen i den vispade grädden och fördela i en stor hög på tårtbottnen som du formar likt en prinsesstårta.
  8. Lägg försiktig på marsipan- eller mandelmasselocket/rundeln över gräddblandningen och vik ner och forma runt tårtan. Skär bort överbliven marsipan runt kanterna.
  9. Ett tips är att rulla upp marsipanen först på en kavel och sedan rulla ut över tårtan från kaveln.
  10. Garnera prinsesstårtan med marsipanros, florsocker samt blockchoklad som du smält i en påse i mikron. Klipp ett litet hål i hörnet och ringla cirklar, blommor och/eller text på prinsesstårtan. Låt chokladen stelna och pudra sist över florsocker.
  11. EGEN VANILJKRÄM: Med riktig vaniljstång: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen och tillsätt med stjälkarna.
  12. Med vaniljsocker: vispa samman alla ingredienser i en tjockbottnad gryta eller kastrull (ej aluminium). Fortsätt med nästa steg nedan och vispa i vaniljsockret när krämen är kall.
  13. Värm försiktigt den blivande krämen under vispning. Den får ej koka då spricker krämen. När krämen blir varmare så tjocknar den. Vispa och värm tills krämen tjocknar likt en majonnäs. Ta av från värmen och fortsätt röra tills krämen kallnat till rumstemperatur. Rör ev. i en tsk smör för en blankare vaniljkräm.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer