Laxsnittar

Introduktion och förberedelse

Bjud på laxsnittar eller laxkanapéer på ljust bröd med färskost och färsk dill.

Gott och lättlagat men ändå lyxigt till fest, buffé, fördrink, aptitretare, välkomsttilltugg med mera.

Val av bröd

  • Här på enkelt vis med skivad baugette. Du kan köpa en bake-off baguette och baka av samt skiva i tunna skivor.
  • Överkurs är att baka egen baguette.
  • Du kan även ta annat ljust bröd stansa ut små rundlar, skära i små bitar eller trekanter - med eller utan kant.
  • Om du vill kan du rosta brödet med eller utan lite olivolja eller smör i ugnen eller en stekpanna.
  • Funkar även att laga med dagsgammalt ljust bröd om du rostar det.
  • En annan god variant är att toppa crostinis på samma vis.
  • Istället för vitt bröd kan duta mörkt bröd som kavring, rågbröd eller pumpernickel och stansa ut i rundlar eller skära i fyrkanter eller trekanter.

Varianter

  • Kan garneras med fint tärnat eller rivet äpple blandat med lite citronsaft och hackad dill.
  • Riven pepparrot passar också att toppa med. Eller blanda i färskosten istället för senapen för mer smak på den.
  • Ta någon tsk wasabi istället för senap i färskosten. Kan då även garneras med inlagd ingefära - Gari samt hackad gräslök.

Portionsberäkning

Här har jag räknat två snittare eller kanapéer per portion men du kan såklart laga flera om det är det enda tilltugget.

Eller räkna en per portion om du kompletterar med andra sorters tilltugg.

Kan förberedas innan

Stansar du ut små rundlar av bröden så kan du förbereda små kanapéer med färskost och lax samt förvara övertäckta i kylen med lite gladplast tidigare på dagen och servera till kvällen.

Att dricka till

Gott till är ett kylt vitt vin som förslagsvis en Riesling från tyska Mosel (se bild) eller franska Alsace.

Eller festligt mousserande vin som Champagne, Cava, Prosecco, Cremant de Bourgogne eller Sekt.

Laxsnittar serverade med en vit Riesling från Mosel.
Laxsnittarna passar att servera med ett kylt vitt vin - ovan en fruktig Riesling från Mosel.

4 portioner pincho med lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 8 skivor baguette
  • 100 gram färskost naturell
  • 4 skivor kallrökt lax, ca 100 gram
  • 1 msk senap, vanlig eller Dijonsenap, 1 msk färsk riven pepparrot eller 1 tsk wasabi (valfritt)
  • 4 msk hackad färsk dill
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Skär brödet i ca 1/2 cm tjocka skivor.
  2. Hacka dill och blanda hälften med färskosten.
  3. Blanda även i senap, finriven pepparrot eller wasabi om du vill smaksätta färskosten - valfritt.
  4. Dela laxen så du har åtta bitar lax. Snurra ihop dem lite och placera samt fördela på bröden.
  5. Droppa över lite citronsaft och strö över resten av dillen.
  6. Lägg upp på bricka och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.