Laxsnittar
Bjud på laxsnittar eller laxkanapéer på ljust bröd med färskost och färsk dill.
Gott och lättlagat men ändå lyxigt till fest, buffé, fördrink, aptitretare, välkomsttilltugg med mera.
Tillagning
- Skär brödet i ca 1/2 cm tjocka skivor.
- Hacka dill och blanda hälften med färskosten.
- Blanda även i senap, finriven pepparrot eller wasabi om du vill smaksätta färskosten - valfritt.
- Dela laxen så du har åtta bitar lax. Snurra ihop dem lite och placera samt fördela på bröden.
- Droppa över lite citronsaft och strö över resten av dillen.
- Lägg upp på bricka och servera.
Val av bröd
- Här på enkelt vis med skivad baugette. Du kan köpa en bake-off baguette och baka av samt skiva i tunna skivor.
- Överkurs är att baka egen baguette.
- Du kan även ta annat ljust bröd stansa ut små rundlar, skära i små bitar eller trekanter - med eller utan kant.
- Om du vill kan du rosta brödet med eller utan lite olivolja eller smör i ugnen eller en stekpanna.
- Funkar även att laga med dagsgammalt ljust bröd om du rostar det.
- En annan god variant är att toppa crostinis på samma vis.
- Istället för vitt bröd kan duta mörkt bröd som kavring, rågbröd eller pumpernickel och stansa ut i rundlar eller skära i fyrkanter eller trekanter.
Varianter
- Kan garneras med fint tärnat eller rivet äpple blandat med lite citronsaft och hackad dill.
- Riven pepparrot passar också att toppa med. Eller blanda i färskosten istället för senapen för mer smak på den.
- Ta någon tsk wasabi istället för senap i färskosten. Kan då även garneras med inlagd ingefära - Gari samt hackad gräslök.
Portionsberäkning
Här har jag räknat två snittare eller kanapéer per portion men du kan såklart laga flera om det är det enda tilltugget.
Eller räkna en per portion om du kompletterar med andra sorters tilltugg.
Kan förberedas innan
Stansar du ut små rundlar av bröden så kan du förbereda små kanapéer med färskost och lax samt förvara övertäckta i kylen med lite gladplast tidigare på dagen och servera till kvällen.
Att dricka till
Gott till är ett kylt vitt vin som förslagsvis en Riesling från tyska Mosel (se bild) eller franska Alsace.
Eller festligt mousserande vin som Champagne, Cava, Prosecco, Cremant de Bourgogne eller Sekt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal