Kantarellpaj med Västerbottenost

Kantarellpaj får god smak med Västerbottenost.

Servera med en sallad till som lunch, enkel middag, till buffé och fest som förrätt eller till kräftskiva, midsommar, smörgåsbord med mera.

Du kan använda vanliga färska kantareller eller trattkantareller. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite. Vidare finns det frysta kantareller att köpa som funkar fint - tina dem innan och fräs i en torr panna tills den mesta vätksan avdunstat.

Annan matsvamp som Karl-Johansvamp, citronskivling, champinjoner, musseron eller shii-take blir också gott i pajen.

Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl i pajdegen. Västerbottenost kan bytas mot annan lagrad ost. Här med lite purjolök i också men det är valfritt.

6 portioner kantarellpaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 150 gram kantareller, färska eller frysta
  • 1/2 purjolök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 ägg, normalstora
  • 3 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 3 dl riven Västerbottenost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. PAJDEG: Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Blanda i mjölet, salt och lite vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. I matberedare är det bara att mixa allt hastigt och sedan ta upp och snabbt knåda ihop till en pajdeg.
  3. Klä en pajform ca 25 cm i diameter med pajdegen. Nagga degen med en gaffel. Ställ in pajdegen i kylen i 10 minuter.
  4. Grädda pajdegen i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut pajskalet.
  5. Gör under tiden fyllningen till kantarellpajen: rensa och skär kantarellerna i bitar. Rensa, skölj och skär purjolök i bitar. Fräs kantarellerna och purjolöken i lite olivolja några minuter. Blanda i en bunke ihop kantareller, purjolök, ägg, mjölk och salt till en pajfyllning.
  6. Slå pajfyllningen i pajskalet och grädda kantarellpajen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Skaka på pajen och se om äggstanningen är vattnig - grädde då lite till. Täck ev. över kantarellpajen med folie om den börjar blir bränd på toppen men ej klar inuti.
E-mail
Medel: 3.9 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.