Kantarellpaj med Västerbottenost

Kantarellpaj får god smak med Västerbottenost.

Servera med en sallad till som lunch, enkel middag, till buffé och fest som förrätt eller till kräftskiva, midsommar, smörgåsbord med mera.

Du kan använda vanliga färska kantareller eller trattkantareller. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite. Vidare finns det frysta kantareller att köpa som funkar fint - tina dem innan och fräs i en torr panna tills den mesta vätksan avdunstat.

Annan matsvamp som Karl-Johansvamp, citronskivling, champinjoner, musseron eller shii-take blir också gott i pajen.

Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl i pajdegen. Västerbottenost kan bytas mot annan lagrad ost. Här med lite purjolök i också men det är valfritt.

6 portioner kantarellpaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 150 gram kantareller, färska eller frysta
  • 1/2 purjolök (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 3 ägg, normalstora
  • 3 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 3 dl riven Västerbottenost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. PAJDEG: Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Blanda i mjölet, salt och lite vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. I matberedare är det bara att mixa allt hastigt och sedan ta upp och snabbt knåda ihop till en pajdeg.
  3. Klä en pajform ca 25 cm i diameter med pajdegen. Nagga degen med en gaffel. Ställ in pajdegen i kylen i 10 minuter.
  4. Grädda pajdegen i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut pajskalet.
  5. Gör under tiden fyllningen till kantarellpajen: rensa och skär kantarellerna i bitar. Rensa, skölj och skär purjolök i bitar. Fräs kantarellerna och purjolöken i lite olivolja några minuter. Blanda i en bunke ihop kantareller, purjolök, ägg, mjölk och salt till en pajfyllning.
  6. Slå pajfyllningen i pajskalet och grädda kantarellpajen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Skaka på pajen och se om äggstanningen är vattnig - grädde då lite till. Täck ev. över kantarellpajen med folie om den börjar blir bränd på toppen men ej klar inuti.
E-mail
Medel: 3.9 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer