Kantarellpaj med Västerbottenost

Introduktion och förberedelse

Kantarellpaj får god smak med Västerbottenost och lite purjolök.

Serveringsförslag

Servera med en sallad till som lunch, enkel middag och förrätt. Då kan man också ha lite bröd till som baguette.

Passar också som till buffé och fest med lite grönsallad till. Jättegod till kräftskiva, midsommar, smörgåsbord, utflykt med mera.

Val av kantareller

Du kan använda vanliga färska kantareller eller trattkantareller.

Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.

Vidare finns det frysta kantareller att köpa som funkar fint - tina dem innan och fräs i en torr panna tills den mesta vätskan avdunstat.

Varianter

  • Annan matsvamp som Karl-Johansvamp, citronskivling, champinjoner, musseron eller shii-take blir också gott i pajen.
  • Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl i pajdegen.
  • Västerbottenost kan bytas mot annan lagrad ost.
  • Här med lite purjolök i också men det är valfritt. Funkar också med rödlök eller salladslök.

6 portioner kantarellpaj

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör eller margarin
  • 5 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 150 gram kantareller, färska eller frysta
  • 2 msk smör eller matolja
  • 10 cm purjolök
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg, normalstora
  • 2 dl mjölk, standard
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 3 dl riven Västerbottenost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Skär smöret i tärningar och lägg i en bunke. Blanda i mjölet, salt och lite vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. I matberedare är det bara att mixa allt hastigt och sedan ta upp och snabbt knåda ihop till en pajdeg.
  3. Klä en pajform ca 25 cm i diameter med pajdegen. Nagga degen med en gaffel. Ställ in pajdegen i kylen i 10 minuter.
  4. Grädda pajdegen i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Ta ut pajskalet.
  5. FYLLNING: Rensa och skär kantarellerna i bitar. Fräs kantarellerna i en torr panna någon minut på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt smör eller olja.
  6. Rensa, skölj och skär purjolök i bitar. Tillsätt purjolöken. Fräs någon minut till och låt få lite färg. Salta och peppra.
  7. ÄGGSTANNING: Blanda ägg, mjölk, grädde, salt samt riven ost i en bunke.
  8. Sprid ut svamp- och lökblandningen i botten på pajskalet.
  9. Häll över äggstanningen.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Kolla pajen efter 25 minuter om den stelnat genom att skaka på den. Den stelnar även till efter man tagit ut den. Bränns den på toppen och kanter så kan man sänka värmen till 175 grader. Man kan också lägga över lite folie.
  11. Ta ut och låt svalna någon minut innan servering. Kan serveras varm eller kall.
E-mail
Medel: 4 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.