Madeirasås
Madeirasås är en slags vinssås gjord med starkvinet Madeira.
Tillagning
- Skala och finhacka löken.
- Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
- Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
- Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
- Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
- Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
Serveringsförslag
- Såsen passar till inbakad fläskfilé eller oxfilé, stekt oxfilé, helstekt anka och andra kötträtter, kyckling, schnitzel Cordon Bleu, kycklingschnitzel, lammytterfilé med mera.
- Madeirasåsen passar speciellt bra att ersätta såsen i rätter rödvinssås.
Val av madeiravin
Madeira är ett fylligt starkvin från den portugisiska ön Madeira. Använd helst torrt madeiravin till madeirasåsen annars blir den rätt söt.
Varianter
- Madeirasås är också klassisk med tryffel - tryffelsås - tillsätt då någon msk små hackade bitar tryffel eller tsk finriven tryffel.
- Trattkantareller blir också gott i. Smula några stycken torkade trattisar eller ta några färska.
- Om du vill ha en glutenfri sås så kan du skippa vetemjölet och istället reda såsen med maizenastärkelse enligt paket.
Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal