Madeirasås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Madeirasås är en slags rödvinssås gjord med Madeira och mycket god till kötträtter, kyckling, fläskfile, skinka mm. Madeira är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira. Använd helst torrt madeiravin till madeirasås annars blir den rätt söt (men god).

Madeirasås är också klassisk med tryffel - tryffelsås - tillsätt då någon msk små hackade bitar tryffel. Murkelsås får du om du tillsätter murklor ca 15 gram torkade murklor - smula ner dem i madeirasåsen. Trattkantareller blir också gott i. Smula några stycken torkade trattisar eller ta några färska.

Om du vill ha en glutenfri sås så kan du skippa vetemjölet och istället reda såsen på slutet med ljus eller mörk maizenaredning.

4 portioner. madeirasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  3. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  4. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  5. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  6. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
E-mail
Medel: 3.8 (28 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.