Madeirasås

Madeirasås är en slags rödvinssås gjord med Madeira och mycket god till kötträtter, kyckling, fläskfile, skinka mm. Madeira är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira. Använd helst torrt madeiravin till madeirasås annars blir den rätt söt (men god).

Madeirasås är också klassisk med tryffel - tryffelsås - tillsätt då någon msk små hackade bitar tryffel. Murkelsås får du om du tillsätter murklor ca 15 gram torkade murklor - smula ner dem i madeirasåsen. Trattkantareller blir också gott i. Smula några stycken torkade trattisar eller ta några färska.

Om du vill ha en glutenfri sås så kan du skippa vetemjölet och istället reda såsen på slutet med ljus eller mörk maizenaredning.

4 portioner. madeirasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  3. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  4. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  5. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  6. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
E-mail
Medel: 3.9 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer