Madeirasås
Introduktion och förberedelse
Madeirasås är en slags vinssås gjord med starkvinet Madeira.
Serveringsförslag
Såsen passar till inbakad fläskfilé eller oxfilé, stekt oxfilé, helstekt anka och andra kötträtter, kyckling, schnitzel Cordon Bleu, kycklingschnitzel, lammytterfilé med mera.
Madeirasåsen passar speciellt bra att ersätta såsen i rätter rödvinssås.
Val av madeiravin
Madeira är ett fylligt starkvin från den portugisiska ön Madeira.
Använd helst torrt madeiravin till madeirasåsen annars blir den rätt söt.
Varianter
- Madeirasås är också klassisk med tryffel - tryffelsås - tillsätt då någon msk små hackade bitar tryffel.
- Trattkantareller blir också gott i. Smula några stycken torkade trattisar eller ta några färska.
- Om du vill ha en glutenfri sås så kan du skippa vetemjölet och istället reda såsen med maizenastärkelse enligt paket.
Tillagning
- Skala och finhacka löken.
- Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
- Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
- Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
- Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
- Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal