Grönsaksbuljong

Grönsaksbuljong eller grönsaksfond kan lagas på många vis.

Här ett grundrecept där du kan lägga till eller dra ifrån grönsaker efter tillgång.

Detta blir en kraftig grönsaksbuljong och den kan späs ut.

ca 4 liter grönsaksbuljong

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 gul lök, 100 gram
  • 1 morot, 100 gram
  • 1 stjälk selleri
  • 1/4 rotselleri, 100 gram
  • 2 stjälkar persilja
  • 1 lagerblad
  • 5 vit- eller svartpepparkorn
  • 2 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan (valfritt)
  • 1 kvist färsk dragon eller 1/2 tsk torkad dragon (valfritt)
  • 1 msk rapsolja (valfritt)
  • 5 liter vatten
  • VALFRIA EXTRA GRÖNSAKER: 10 cm purjolök (valfritt)
  • 5 champinjoner (valfritt)
  • 1 palsternacka (valfritt)

Tillagning

  1. Skala lök och morot samt tärna dem samt lägg i grytan.
  2. Skär bort skalet av rotsellerin och tärna den. Skär stjälkselleri och persilja i grova bitar. Lägg i grytan.
  3. Vill du ha andra grönsaker i så skalar, sköljer och skär du dem i bitar samt tillsätter dem också.
  4. Tillsätt olja och fräs allt i ca 5 minuter utan att det får färg under omrörning för att frigöra smak. Detta är dock valfritt och man kan tillsätta vatten direkt och koka buljongen utan olja om man vill.
  5. Häll i ca 5 liter vatten upp till strax under kanten på grytan - så mycket det får plats. Jag använde en 6 liters gryta. Du kan också ta flera mindre grytor och dela upp. Eller halvera receptet.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar, timjan och dragon.
  7. Koka upp och låt sedan grönsaksbuljongen sjuda minst en timme men gärna längre - upp till några timmar.
  8. Sila av buljongen i en sil, durkslag, stilställning med silduk eller i ett durkslag med silduk. Tryck igenom, mosa och kram ur det sista ur de kokta grönsakerna.
  9. De kokta grönsakerna kan användas att smaksätta soppa, potatismos eller grytor men plocka då bort ev. kvistar från ex. timjan och lagerblad. Eller så slänger man det.
  10. Buljongen smakas av med salt om den serveras som den är. Annars tycker jag det är bäst om väntar med att salta och istället smakar av det du använder buljongen till ex. soppa, gryta eller sås med salt.
  11. Låt buljongen svalna och spara den i kylen. Håller 2-3 dagar. Eller frys den i lagom burkar ex. 1/4 - 1/2 - 1 liters burkar att ta fram vid behov.
  12. Man kan också koka ner och koncentrera grönsaksfonden ännu mer om man vill - lägg då tillbaka i grytan och låt koka ner och reducera till önskad koncentration.
Grönsaksbuljongen kokas i gryta, silas genom silduk och kan sedan serveras eller användas till det du önskar.
Grönsaksbuljongen kokas i gryta, silas genom silduk och kan sedan serveras eller användas till det du önskar.

Användning

  • Egen grönsaksfond kan du ha till såser, risotto, koka ris som pilaffris, matvete, linser, stuvningar, grönsaksgrytor, kikärtsgryta, soppor som pho-soppa med mera.
  • Man kan också servera den varm ur termos på utflykten att dricka eller i lite finare sammanhang som varm soppa - då kallad grönsaks-consommé - förslagsvis med piroger, någon god macka eller varma mackor.

Varianter

  • Man kan koka grönsaksbuljong på de grönsaker man vill - grunden är ofta lök, morot och rotselleri - jag gillar även med stjälkselleri.
  • Några förslag som passar i buljongen är persiljestjälkar, lagerblad och vit- eller svartpeppar, palsternacka, persiljerot, vitkål, fänkål, libsticka, purjolök, svamp, vitlök, timjan, dragon och kryddnejlika.

Du behöver

  • Du behöver en stor kastrull på 6 liter eller större. Man kan också halvera buljongen såklart i en mindre gryta.
  • Vidare är en silställning bra eller silduk och durkslag funkar också.
  • Något att hälla över buljongen är också bra ex. en annan stor kastrull, hink eller en stor bytta, skål eller liknande eller flera mindre byttor.
  • Buljongen frysas in i burkar i lagom storlek ex. 1/4 - 1/2 - 1 liter för att ta fram till behov om man vill det.

Glöm ej att salta vid användning

Smaka gärna av buljongen med salt innan du använder den. Eller så saltar du när du använt den ex. i sås eller soppa.

Köpt buljongtärning är mycket salt och har ofta glutamat i sig som gör att den smakar extra mycket så är du van vid det kan det tyckas att grönsaksbuljongen inte smakar så mycket. Då kan du ta i salt och glutamat extra.

Grunden till buljongen är ofta billiga och smakrika grönsaker som morot, lök och rotfrukter som selleri men du kan även ta de grönsaker du gillar och har hemma.
Grunden till buljongen är ofta billiga och smakrika grönsaker som morot, lök och rotfrukter som selleri men du kan även ta de grönsaker du gillar och har hemma.

E-mail
Medel: 3.9 (47 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-12