Grönsaksbuljong

Grönsaksbuljong eller grönsaksfond kan lagas på många vis. Här ett grundrecept där du kan lägga till eller dra ifrån grönsaker efter tillgång.

Egen grönsaksfond kan du ha till såser, risotto, koka ris som pilaffris, matvete, linser, stuvningar, grönsaksgrytor, kikärtsgryta, soppor som pho-soppa med mera. 

Man kan också servera den varm ur termos på utflykten att dricka eller i lite finare sammanhang som varm soppa - då kallad grönsaks-consommé - förslagsvis med piroger, någon god macka eller varma mackor.

Kan frysas in i burkar i lagom storlek ex. 1/4 - 1/2 - 1 liter för att ta fram till behov. 

Grunden är du alltid bör ha med är lök, morot och rotselleri samt persilja, lagerblad och vitpeppar. Sedan kan man lägga till de grönsaker och kryddor man vill. Som här palsternacka, persiljerot, purjolök, svamp, vitlök, timjan och dragon. 

Andra goda grönsaker till grönsaksbuljong är vitkål, fänkål och libsticka. 

OBS glöm inte att buljongen saltas när du använder den ex. i sås eller soppa eller innan du serverar den som den är. Smaka då av med salt och vitpeppar. 

Du behöver en stor kastrull på 5-6 liter. Vidare är en silställning bra eller silduk och durkslag funkar också. Något att hälla över buljongen är också bra ex. en annan stor kastrull, hink eller en stor bytta, skål eller liknande eller flera mindre byttor. 

2,5 - 3 liter grönsaksbuljong

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim 10 min
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 gula lökar, 400 gram
  • 4 morötter, 400 gram
  • 3 palsternackor, 300 gram
  • 2 persiljerötter, 150 gram
  • 1/2 rotselleri, 150 gram
  • 1/2 purjolök, 100 gram
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 champinjoner (skogschampinjon, kastanjechampinjon eller vanliga champinjoner), 120 gram
  • 4 stjälkar persilja
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 5 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
  • 1 kvist färsk dragon eller 1/2 tsk torkad dragon
  • 1 msk rapsolja

Tillagning

  1. Skala lök, morötter, palsternacka, persiljerötter och tärna dem samt lägg i grytan.
  2. Skär bort skalet av rotsellerin och tärna den samt lägg i grytan.
  3. Dela och skölj purjolök. Skär bort rotfästet och strimla den. Tillsätt till grytan.
  4. Skala vitlöken, rensa och skölj svampen och dela den i tärningar, skär persilja i grova bitar samt tillsätt tillsammans med kryddorna lagerblad, vitpeppar, timjan och dragon.
  5. Tillsätt olja och fräs allt i ca 5 minuter utan att det får färg under omrörning för att frigöra smak.
  6. Häll i vatten upp till strax under kanten på grytan. Här har jag använt en stor 6 liter gryta. Fem liters funkar också.
  7. I STÖRRE GRYTA: Använder du större gryta ex. 10 liter - så lägg till lite mer grönsaker och fyll upp den med vatten. Eller täck först grönsakerna med vatten och ta sedan ca 2 liter vatten till.
  8. Koka upp och låt sedan grönsaksbuljongen sjuda i minst 3 timmar. Gärna fem timmar.
  9. Sila av buljongen i en stilställning eller i ett durkslag med silduk. Tryck igenom, mosa och kram ur det sista ur de kokta grönsakerna.
  10. De kokta grönsakerna kan användas att smaksätta soppa, potatismos eller grytor men plocka då bort ev. kvistar från ex. timjan och lagerblad. Eller så slänger man dem.
  11. Buljongen smakas av med salt om den serveras som den är. Annars tycker jag det är bäst om väntar med att salta och istället smakar av det du använder buljongen till ex. soppa, gryta eller sås med salt.
  12. Låt buljongen svalna och spara den i kylen. Håller 2-3 dagar. Eller frys den i lagom burkar ex. 1/4 - 1/2 - 1 liters burkar att ta fram vid behov.
  13. Man kan också koka ner och koncentrera grönsaksfonden ännu mer om man vill - lägg då tillbaka i grytan och låt koka ner och reducera till önskad koncentration.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock och skapare Henrik Mattsson för Hackman. Passar till kräftor och andra skaldjur som krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat