Grönsaksbuljong

Grönsaksbuljong eller grönsaksfond kan lagas på många vis. Här ett grundrecept där du kan lägga till eller dra ifrån grönsaker efter tillgång.

Egen grönsaksfond kan du ha till såser, risotto, koka ris som pilaffris, matvete, linser, stuvningar, grönsaksgrytor, kikärtsgryta, soppor som pho-soppa med mera.

Man kan också servera den varm ur termos på utflykten att dricka eller i lite finare sammanhang som varm soppa - då kallad grönsaks-consommé - förslagsvis med piroger, någon god macka eller varma mackor.

Varianter:

Man kan koka grönsaksbuljong på de grönsaker man vill såklart - grunden är ofta lök, morot och rotselleri - jag gillar stjälkselleri också.

Vanligt är också persiljestjälkar, lagerblad och vit- eller svartpeppar. Sedan kan man lägga till de grönsaker och kryddor man vill.

Andra grönsaker och kryddor som ger god smak är palsternacka, persiljerot, vitkål, fänkål, libsticka, purjolök, svamp, vitlök, timjan, dragon och kryddnejlika.

Du behöver:

Du behöver en stor kastrull på 6 liter eller större. Man kan också halvera buljongen såklart i en mindre gryta. Vidare är en silställning bra eller silduk och durkslag funkar också. Något att hälla över buljongen är också bra ex. en annan stor kastrull, hink eller en stor bytta, skål eller liknande eller flera mindre byttor. Buljongen frysas in i burkar i lagom storlek ex. 1/4 - 1/2 - 1 liter för att ta fram till behov.

Glöm ej att salta vid användning

Buljongen saltas innan eller så saltar du när du använt den ex. i sås eller soppa. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar. Köpt buljongtärning är mycket salt och har ofta glutamat i sig som gör att den smakar extra mycket så är du van vid det kan det tyckas att grönsaksbuljongen inte smakar så mycket.

4-5 liter grönsaksbuljong

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar, 200 gram
  • 2 morötter, 200 gram
  • 1 stjälk selleri
  • 1/2 rotselleri, 150 gram
  • 2 stjälkar persilja
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 5 vit- eller svartpepparkorn
  • 2 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan (valfritt)
  • 1 kvist färsk dragon eller 1/2 tsk torkad dragon (valfritt)
  • 1 msk rapsolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala lök och morötter och tärna dem samt lägg i grytan.
  2. Skär bort skalet av rotsellerin och tärna den. Skär persilja i grova bitar. Lägg i grytan.
  3. Vill du ha andra grönsaker i så skalar, sköljer och skär du dem i bitar också.
  4. Tillsätt olja och fräs allt i ca 5 minuter utan att det får färg under omrörning för att frigöra smak. Detta är dock valfritt och man kan tillsätta vatten direkt och koka buljongen om man vill.
  5. Häll i ca 5 liter vatten upp till strax under kanten på grytan - så mycket det får plats. Här har jag använt en stor 6 liters gryta.
  6. Tillsätt kryddor: lagerblad, vitpeppar, timjan och dragon.
  7. Koka upp och låt sedan grönsaksbuljongen sjuda minst en timme men gärna längre - upp till några timmar.
  8. Sila av buljongen i en sil, durkslag, stilställning med silduk eller i ett durkslag med silduk. Tryck igenom, mosa och kram ur det sista ur de kokta grönsakerna.
  9. De kokta grönsakerna kan användas att smaksätta soppa, potatismos eller grytor men plocka då bort ev. kvistar från ex. timjan och lagerblad. Eller så slänger man dem.
  10. Buljongen smakas av med salt om den serveras som den är. Annars tycker jag det är bäst om väntar med att salta och istället smakar av det du använder buljongen till ex. soppa, gryta eller sås med salt.
  11. Låt buljongen svalna och spara den i kylen. Håller 2-3 dagar. Eller frys den i lagom burkar ex. 1/4 - 1/2 - 1 liters burkar att ta fram vid behov.
  12. Man kan också koka ner och koncentrera grönsaksfonden ännu mer om man vill - lägg då tillbaka i grytan och låt koka ner och reducera till önskad koncentration.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept