Chokladparfait
Chokladparfait är en slags glass av vispad grädde med äggulor, socker samt mörk choklad och mjölkchoklad som fryses i portionsformar
En slags frysta chokladmousse och variant på parfait och Semifreddo med smält och hackad choklad.
Tillagning
- Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker i en stor bunke några minuter med elvisp eller i köksmaskin.
- Smält den mörka chokladen försiktigt i mikron eller vattenbad.
- Vispa i den i äggsmeten.
- Riv eller hacka mjölkchokladen och vänd ner i äggsmeten.
- Vispa grädden fast.
- Vänd ner grädden i ägg- och chokladsmeten.
- Fyll smeten i portionsformar på 1,5 dl till 6 portioner; 1 dl till 9 portioner eller 0,5 - 0,75 dl till 18-12 portioner.
- Ställ i frysen i minst 4 timmar eller över natten.
- Hit kan du förbereda och förvara i frysen i ca 2 veckor.
- Ta fram ur frysen ca 10 minuter innan servering och låt tina något.
- Garnera med valfri topping. Jag hade på 5-6 färska hallon, några minimaränger, lite riven vit choklad, ett blad citronmeliss samt lite pudrat florsocker på varje parfait.
Serveringsförslag
Passar som lättlagad men festlig dessert eller efterrätt till fest, buffé, romantisk middag eller vardagsmys.
Garnering
- Jag garnerade med färska hallon, minimaränger, riven vit choklad och citronmeliss samt lite florsocker.
- Andra bär som passar är färska blåbär eller jordgubbar.
- Rostad flagad mandel, rostade kokosflakes, strössel, minimarschmallows, knäckflarn eller smulade kakor som Finska pinnar eller Oreos.
Portionsberäkning
- Det blir 6 portionsformar med vardera 1,5 dl chokladparfait. Den är rätt mättande så det blir en rejäl dessert.
- Vill du ha lite mindre portioner som är lagom efter en middag med förrät och huvudrätt kan du räkna 1 dl per portion och då blir det 9 portioner.
- Till buffé kan du fylla ännu mindre formar eller små glas som shotglas eller espressokoppar och då kan du räkna 0,5 - 0,75 dl per portion och får då ut 18-12 portioner.
Framförhållning
Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen upp till ca 2 veckor.
Val av choklad
- Du kan ta den choklad du gillar. Tips är att ta en del mörk choklad minst 50% som grund och sedan fylla på med ljusare variant mjölkchoklad. Men det går även fint med enbart ljusare mjölkchoklad för mer barnvänlig variant.
- Jag tog en del mörk choklad från Valrhona 70% Guanaja och en del 39% mjölkchoklad Andoa från Valrhona.
- Man kan även ta en del smaksatt ljusare choklad förslagsvis med mintkrokant, nötter, pistachio, Daim, Geisha, havssalt, lakrits och så vidare.
Rester på äggvita
Äggvitor som blir över kan du frysa in eller spara några dagar i kylen. Äggvitor kan du späda med vanliga ägg och laga omelett eller äggröra på. Eller baka silverkaka eller maränger med.
Att dricka till
Gott vin till chokladparfait är sött dessertvin som Sauternes från Frankrike; Icewine eller Trockenbeerenauslese från Tyskland; Late Harvest från Sydafrika eller Australien eller sött Recioto vin från Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal