Hemgjord Daim

Introduktion och förberedelse

Gör egen Daim - knäckig karamell med choklad på toppen. Jag strödde även över lite flingsalt.

Hemgjord Daim är rätt lätt att laga genom att man kokar en karamell av smör, socker, sirap, kakao och lite vetemjöl till ca 145 °C. Denna brer man ut så tunt man kan och får sedan svalna och stelna. Sedan brer man choklad över.

Serveringsförslag

  • Daimen passar som godis när som och förslagsvis till jul, halloween, lördagsgodis, utflykt eller födelsedagskalas.
  • Kan även användas och krossas till desserter och bakverk som fryst daimtårta, kladdkaka med Daim, parfait eller i glass med mera.

Varianter

  • Som choklad tog jag mjölkchoklad på block - den funkar utmärkt. Man kan även ta finare mjölkchoklad eller mjölkchokladknappar.
  • Vill du ha mörkare choklad på så funkar det också såklart. Eller valfri choklad eller ringla över lite vit choklad.
  • Man kan strö över några krm flingsalt över chokladen innan den stelnat.
  • Vill du ha segare kolarutor så kokar du kolasmeten ca 15 minuter till 130 °C.
  • Vill du ha smuligare rutor likt fudge så kokar du bara i 3 minuter.

Gör egen daim av knäckig karamellsmet toppad med mjölkchoklad
Gör egen daim av knäckig karamellsmet toppad med mjölkchoklad

24 stora bitar Daim

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 7 tim 20 min
  • Klart på: 7 tim 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 5 tsk kakao
  • 5 msk vetemjöl
  • 5 msk sirap
  • 3 dl strösocker
  • 250 gram mjölkchoklad block, mjölkchoklad-knappar eller valfri hackad mjölkchoklad, mörk choklad eller blanda
  • 2 krm flingsalt att strö över (valfritt)

Tillagning

  1. Använd en stor tjockbottnad kastrull eller panna med höga kanter.
  2. Tillsätt smör, kakao, sirap, vetemjöl och socker.
  3. Låt smöret smälta och rör ihop till en smet. Koka upp.
  4. Koka på lite över medelvärme i ca 25 minuter tills temperaturen är 145-148 °C. Använd en termometer. Rör då och då.
  5. Bred hastigt ut karamellsmeten på ett bakplåtspapper på en stor skärbräda eller en ugnsplåt. Använd en stekspade i metall eller spatel och försök få den till en rektangel ca 3-4 mm tjock. Bred ut så snabbt du kan då smeten stelnar rätt fort. Akta så du ej bränner dig.
  6. Skär ut rektanglar som liknar Daimbitar med en kniv - du behöver ej skära helt genom bara så att det sedan går att dela dem när det kallnat. Jag delade i 6x4 rutor.
  7. Ställ att kallna i två timmar.
  8. Smält och temperera chokladen. Bryt chokladen i bitar och lägg 2/3 av den i en skål som tål mikro. Mikra ca 30 sekunder i taget och rör tills chokladen smält till 50°C. Tillsätt resten av chokladen och rör tills den smält samt temperaturen sjunkit till 30°C. Det tar ca 10-15 minuter.
  9. Bred ut chokladen över karamellen med en slickepott eller spatel. Jag gjorde lite mönster i chokladen genom att dra spateln åt sidan fram och tillbaka.
  10. Gillar du flingsalt kan du strö över lite sådant innan chokladen stelnat (valfritt).
  11. Låt stelna i rumstemperatur i ca 4-5 timmar.
  12. Bryt försiktigt i rutor. Förvara mellan bakplåtspapper i lufttät burk i rumstemperatur. Använd gärna plasthandskar så du ej får fingeravtryck i chokladen.
E-mail
Medel: 4 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-26

Tillbehör och liknande recept:

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning Blandat julgodis på fat. Julgodis kan du muta tomten med. Eget...