Laxspett med hollandaisesås

Laxspett med hollandaisesås, paprika, rödlök, sparris och kokt potatis. Laxspetten kan grillas på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Du behöver fyra grillspett i trä eller metall. Använder du trä så lägg dem i blöt någon halvtimme innan.

4 portioner laxspett med hollandaisesås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • Hollandaisesås: 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt och 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk vitt vin eller vatten
  • 1-2 msk färskpressad citronsaft
  • 0,5 tsk socker
  • Tillbehör: 12 färskpotatisar, fast potatis eller delikatesspotatis
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Tänd grillen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Förbered hollandaisesåsen: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  3. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  4. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  5. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  6. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt. Låt stå medan du förbereder resten.
  7. Förbered laxspetten: Dela laxfiléerna i lagom stor biter. Förslagsvis i kuber på 4x4cm. Lägg dem i en skål och blanda med olivolja, citron, salt och peppar.
  8. Skölj och skär paprika i tärningar. Skala och klyfta rödlök i grova bitar.
  9. Fördela och varva lax med paprika och rödlök på spett.
  10. Borsta potatis och skär bort fula delar. Eller skala den. Koka potatisen i saltat vatten cirka 15- 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Grilla laxspetten cirka fyra minuter runt om på varje sida. Du får vara försiktig då de lätt fastnar. Rör dem ej förutom när du ska vända dem. När du vänt dem och grillat dem på båda sidor slår du in dem i folie och låter dem gå på lägre värme ex. vid sidan av glöden, sätter på lock eller flyttar upp gallret ca 5-10 minuter.
  12. Lagar du spetten i ugnen så steker du dem i en ugnspanna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Steker du i stekpanna eller grillpanna så bryner du dem i 3-4 minuter på varje sida och täck sedan över med lock eller folie och låt gå i 10 minuter till på lägre värme.
  13. Fortsätt med hollandaisesåsen: Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  14. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  15. Smaka av hollandaisen med att vispa i salt, socker och peppar. Smaka av med citronsaft. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller vitt vin.
  16. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
  17. Dela sparrisen i halvor och koka dem i 5 minuter i lite lättsaltat vatten.
  18. Servera laxspetten med sparrisen, hollandaisesåsen, potatis samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer