Laxspett med hollandaisesås

Laxspett med hollandaisesås, paprika, rödlök, sparris och kokt potatis. Laxspetten kan grillas på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Du behöver fyra grillspett i trä eller metall. Använder du trä så lägg dem i blöt någon halvtimme innan.

4 portioner laxspett med hollandaisesås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • Hollandaisesås: 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt och 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk vitt vin eller vatten
  • 1-2 msk färskpressad citronsaft
  • 0,5 tsk socker
  • Tillbehör: 12 färskpotatisar, fast potatis eller delikatesspotatis
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Tänd grillen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Förbered hollandaisesåsen: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  3. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  4. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  5. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  6. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt. Låt stå medan du förbereder resten.
  7. Förbered laxspetten: Dela laxfiléerna i lagom stor biter. Förslagsvis i kuber på 4x4cm. Lägg dem i en skål och blanda med olivolja, citron, salt och peppar.
  8. Skölj och skär paprika i tärningar. Skala och klyfta rödlök i grova bitar.
  9. Fördela och varva lax med paprika och rödlök på spett.
  10. Borsta potatis och skär bort fula delar. Eller skala den. Koka potatisen i saltat vatten cirka 15- 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Grilla laxspetten cirka fyra minuter runt om på varje sida. Du får vara försiktig då de lätt fastnar. Rör dem ej förutom när du ska vända dem. När du vänt dem och grillat dem på båda sidor slår du in dem i folie och låter dem gå på lägre värme ex. vid sidan av glöden, sätter på lock eller flyttar upp gallret ca 5-10 minuter.
  12. Lagar du spetten i ugnen så steker du dem i en ugnspanna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Steker du i stekpanna eller grillpanna så bryner du dem i 3-4 minuter på varje sida och täck sedan över med lock eller folie och låt gå i 10 minuter till på lägre värme.
  13. Fortsätt med hollandaisesåsen: Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  14. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  15. Smaka av hollandaisen med att vispa i salt, socker och peppar. Smaka av med citronsaft. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller vitt vin.
  16. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
  17. Dela sparrisen i halvor och koka dem i 5 minuter i lite lättsaltat vatten.
  18. Servera laxspetten med sparrisen, hollandaisesåsen, potatis samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer