Laxspett med hollandaisesås

Introduktion och förberedelse

Laxspett med hemgjord Hollandaisesås, paprika, rödlök, sparris och kokt potatis.

Spetten blir godast utegrill men kan även tillagas och grillas i ugnen eller i grillpanna.

Du behöver fyra grillspett i trä eller metall. Använder du trä så lägg dem i blöt någon halvtimme innan.

Skär laxfilé i stora bitar. Blanda lax, paprika och rödlök eller pensla spetten med lite olja som olivolja, rapsolja, solrosolja eller majsolja; lite citronsaft samt salt och svart- eller vitpeppar - det räcker som grillmarinad.

Varianter

De kan också kryddas med citronpeppar; rökt paprikapulver; chilipulver; pressad vitlök med mera. Fler förslag är denna marinad, glaze och en rub som också passar till lax.

Rödlök kan bytas mot gul lök. Istället för röd paprika kan du ta gul eller grön paprika. Skivad zucchini i halvmånar passar också att varva laxen med.

Vintips till laxen

Till laxspetten med lite söta rödlöken och paprikan samt den smöriga smaken med lite syra från citronen i Hollandaisesåsen så passar ett kylt vitt vin till. Ett säkert kort är ekfatslagrad Chardonnay.

För dig som vill ha lite mindre ekfatslagring så kan du ta ett vitt från Bourgogne eller Chablis; Italienskt Muller Thurgau; Gruner Veltliner från Österrike eller Semillon från Australien.

Laxspett med rödlök och paprika på grillen
Laxspetten grillas några minuter på varje sida så de får fin färg. Bitar av paprika och rödlök håller laxen på plats på spetten och hindrar laxen från att fastna i gallret. Dessutom är det mycket gott till.

4 portioner laxspett med hollandaisesås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 msk citronsaft
  • HOLLANDAISESÅS: 150 gram smält smör
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt och 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk vitt vin eller vatten
  • 1-2 msk färskpressad citronsaft
  • 0,5 tsk socker
  • TILLBEHÖR: 12 färskpotatisar, fast potatis eller delikatesspotatis
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Tänd grillen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Förbered hollandaisesåsen: Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  3. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  4. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  5. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  6. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt. Låt stå medan du förbereder resten.
  7. Förbered laxspetten: Dela laxfiléerna i lagom stor biter. Förslagsvis i kuber på 4x4cm. Lägg dem i en skål och blanda med olivolja, citron, salt och peppar.
  8. Skölj och skär paprika i tärningar. Skala och klyfta rödlök i grova bitar.
  9. Fördela och varva lax med paprika och rödlök på spett.
  10. Borsta potatis och skär bort fula delar. Eller skala den. Koka potatisen i saltat vatten cirka 15- 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Grilla laxspetten cirka fyra minuter runt om på varje sida. Du får vara försiktig då de lätt fastnar. Rör dem ej förutom när du ska vända dem. När du vänt dem och grillat dem på båda sidor slår du in dem i folie och låter dem gå på lägre värme ex. vid sidan av glöden, sätter på lock eller flyttar upp gallret ca 5-10 minuter.
  12. Lagar du spetten i ugnen så steker du dem i en ugnspanna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Steker du i stekpanna eller grillpanna så bryner du dem i 3-4 minuter på varje sida och täck sedan över med lock eller folie och låt gå i 10 minuter till på lägre värme.
  13. Fortsätt med hollandaisesåsen: Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  14. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  15. Smaka av hollandaisen med att vispa i salt, socker och peppar. Smaka av med citronsaft. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller vitt vin.
  16. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
  17. Dela sparrisen i halvor och koka dem i 5 minuter i lite lättsaltat vatten.
  18. Servera laxspetten med sparrisen, hollandaisesåsen, potatis samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 522 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-16

Liknande recept: