Torsk med citronsås

Introduktion och förberedelse

Kokt eller stekt torskrygg eller torskfilé med citronsås, kokt sparris och kokt potatis.

Även gott med andra kokta grönsaker, tomatsallad eller en grönsallad.

En annan variant grönsaker som passar till är strimlad och fräst vitkål, morötter och purjolök - fräs i en klick smör eller olivolja samt smaksätt med lite salt och peppar. Andra goda tillbehör är pressad potatis, ris, broccoli, blomkål, ärtor, sockerärtor med mera.

Välj MSC-märkt torsk. Torskrygg och torskfilé finns färsk (mycket god men dyrare) samt fryst och smidigt förpackad i portionsförpackningar.

Kan garneras med färsk hackad dill, gräslök, persilja och/eller rivet citronskal.

Vidare kan man strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Lyxigt blir det om du skedar över någon msk brynt smör över torsken vid servering.

Kapris och/eller hackat kokt ägg passar också till. Citronen kan bytas mot 2-3 lime om man gillar det.

Stekt, kokt, ugnsstekt eller grillad torsk

På bilden är torsken stekt i en stekpanna men den kan också kokas och sjudas i en panna med höga kanter (se recept nedan). Lagen du kokt torsken i kan du använda istället för vatten i såsen för extra smak eller om du ej vill använda buljongtärning. Håll då torsken varm på en tallrik under lite folie medan du lagar såsen.

Torskbitarna kan även stekas i ugnen i en smord form med smör eller olivolja på 175 grader i 15 minuter. Eller grillas i fiskhalster eller inslagen i ett folie med en klick smör eller olivolja. Salta och peppra den samt pressa gärna över lite citronsaft efter tillagningen.

4 portioner torsk med citronsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskfilé eller torskrygg på 120-140 gram styck
  • 1 msk majsolja eller smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Citronsås: 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 citron
  • 3 msk kokbar crème fraiche
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 1 knippe grön sparris, ca 250 gram färsk eller 1 pkt fryst sparris ca 200-250 gram.
  • 12 kokta potatisar ex. färskpotatis eller delikatesspotatis, ca 800 gram. Räkna 1 kg om du vill skala den.

Tillagning

  1. Putsa potatis. Koka i ca 15-20 minuter.
  2. Skrubba citronen. Dela den och riv skalet från en halva samt pressa ur saften. Spara till såsen. Dela resten i fyra klyftor till serveringen.
  3. Citronsås: Fräs vetemjöl i smöret i en såskastrull.
  4. Tillsätt vatten och rör ut klumpar.
  5. Rör i buljongtärning och grädde. Koka i minst 5 minuter och rör då och då.
  6. Smaka av såsen med citronsaft, creme fraiche, citronskal, vitpeppar och salt. Håll citronsåsen varm.
  7. Kokt sparris: skölj och dela sparrisen. Skär ett nytt snitt i botten. Dela dem på längden. Koka dem mjuka i saltat vatten i mellan 5-10 minuter.
  8. Stekt torsk: Stek torsken i olja eller smör tills den fått fin färg någon minut. Vänd och stek klart den i ca 5 minuter på något lägre värme. Salta och peppra. Använd ett lock eller folie.
  9. Kokt torsk: koka upp ca 5 dl vatten i en bred panna med höga kanter. Tillsätt en halv tsk salt till vattnet. Koka upp vattnet. Lägg ner torskbitarna och sjud dem tills fiskköttet går att dra isär i flagor - det tar ca 7-10 minuter. Ta upp ur vattnet, låt rinna av något och servera.
  10. Torsken är färdigstekt när du precis kan ta isär köttet i flagor. Servera den med sparris, potatis och citronsåsen. Garnera med citronklyftor.
E-mail
Medel: 3.5 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 370 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25