Grillspett med vit fisk

Grillspett med vit fisk - här Msc-märkt hälleflundra - med tomater och rödlök. Goda fiskspett serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås.

Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke. Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.

4 portioner grillspett med vit fisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram hälleflundra Msc-märkt
  • 12 små cocktailtomater
  • 2 rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 msk färsk timjan eller eller något krm torkad timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 800 gram potatis, fast sort
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl creme fraiche
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
  2. Skär fisken i kuber 2x2 cm.
  3. Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
  4. Blanda fisken försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta fisken marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
  5. Förbered tillbehör som förslagsvis potatissallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
  6. Kall sås: blanda crème fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
  7. Fortsätt med fiskspetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
  8. Varva fisk, lök och tomater på spetten.
  9. Grilla fiskpetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
  10. Servera fiskspetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. citronklyftor och lite grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer