Grillspett med vit fisk

Grillspett med vit fisk - hälleflundra, havskatt eller marulk blir gott. Här med tomater och rödlök.

Goda fiskspett serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås samt citronklyfta och babyspenat till.

Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk varvas med andra grönsaker som ex. paprika samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke. Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.

Köpa MSC-märkt fisk. Välj en fisk som är fast i köttet och inte ramlar av grillspetten ex. hälleflundra, havskatt eller marulk.

4 portioner grillspett med vit fisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram hälleflundra, havskatt eller marulk eller annan fast vit fisk. Köp MSC-märkt fisk.
  • 12 små cocktailtomater
  • 2 rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 msk färsk timjan eller eller något krm torkad timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 800 gram potatis, fast sort
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl creme fraiche
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
  2. Skär fisken i kuber 2x2 cm.
  3. Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
  4. Blanda fisken försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta fisken marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
  5. Förbered tillbehör som förslagsvis potatissallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
  6. Kall sås: blanda crème fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
  7. Fortsätt med fiskspetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
  8. Varva fisk, lök och tomater på spetten.
  9. Grilla fiskpetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
  10. Servera fiskspetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. citronklyftor och lite grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer