Grillspett med vit fisk
Grillspett med vit fisk - hälleflundra, havskatt eller marulk blir gott. Här med tomater och rödlök.
Tillagning
- Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
- Skär fisken i kuber 2x2 cm.
- Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
- Blanda fisken försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta fisken marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
- Förbered tillbehör som förslagsvis potatissallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
- Kall sås: blanda crème fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
- Fortsätt med fiskspetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
- Varva fisk, lök och tomater på spetten.
- Grilla fiskpetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
- Servera fiskspetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. citronklyftor och lite grönsallad till.
Serveringsförslag
- Goda fiskspett jag serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås samt citronklyfta och babyspenat till. Allt i receptet.
- Fler tillbehör som passar är grillade grönsaker, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis samt Hollandaisesås, Hollandaisesmör, ajvarsås eller dillsås.
- Eller prova pressad potatis och denna varma ört- och vitvinssås samt grillad sparris till.
Varianter
Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk varvas med andra grönsaker som ex. paprika samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke. Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.
Köpa MSC-märkt fisk. Välj en fisk som är fast i köttet och inte ramlar av grillspetten ex. hälleflundra, havskatt eller marulk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal