Grillspett med vit fisk

Grillspett med vit fisk - här Msc-märkt hälleflundra - med tomater och rödlök. Goda fiskspett serverade med en potatissallad samt en enkel kall sås.

Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke. Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.

4 portioner grillspett med vit fisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram hälleflundra Msc-märkt
  • 12 små cocktailtomater
  • 2 rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 msk färsk timjan eller eller något krm torkad timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • Potatissallad: 800 gram potatis, fast sort
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl creme fraiche
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
  2. Skär fisken i kuber 2x2 cm.
  3. Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
  4. Blanda fisken försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta fisken marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
  5. Förbered tillbehör som förslagsvis potatissallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
  6. Kall sås: blanda crème fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
  7. Fortsätt med fiskspetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
  8. Varva fisk, lök och tomater på spetten.
  9. Grilla fiskpetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
  10. Servera fiskspetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. citronklyftor och lite grönsallad till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer