Grillspett med vit fisk

Introduktion och förberedelse

Grillspett med vit fisk - hälleflundra, havskatt eller marulk blir gott. Här med tomater och rödlök.

Serveringsförslag

Varianter

Fiskspetten kan lagas med annan vit fast fisk varvas med andra grönsaker som ex. paprika samt även serveras med valfria andra tillbehör efter tycke. Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.

Köpa MSC-märkt fisk. Välj en fisk som är fast i köttet och inte ramlar av grillspetten ex. hälleflundra, havskatt eller marulk.

Två fiskspett på tallrik med citron
Tips är att använda grillspett som är lite breda och platta så sitter fisken kvar mer stabilt på spetten när du grillar dem. Var försiktig när du vänder dem och hanterar dem så fisken inte trillar av.

4 portioner grillspett med vit fisk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram hälleflundra, havskatt eller marulk eller annan fast vit fisk. Köp MSC-märkt fisk.
  • 12 små cocktailtomater
  • 2 rödlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 2 msk färsk timjan eller eller något krm torkad timjan
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • POTATISSALLAD: 800 gram potatis, fast sort
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • KALL SÅS: 2,5 dl crème fraiche
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • TILLBEHÖR: 65 gram grönsallad
  • 4 citronklyftor

Tillagning

  1. Lägg spetten i blöt om det är träspett så att de inte tar eld på grillen.
  2. Skär fisken i kuber 2x2 cm.
  3. Gör en marinad av olja, pressad vitlök, rivet citronskal och citronsaft, timjan och peppar.
  4. Blanda fisken försiktigt med marinaden i en skål. Hit kan du förbereda och låta fisken marinera i kylen tills det är dags att grilla eller under tiden det tar att laga tillbehören som ex. potatissallad.
  5. Förbered tillbehör som förslagsvis potatissallad: skala och koka potatisarna mjuka ca 25 minuter. Låt svalna och dela dem i klyftor. Blanda sedan med olivolja, vinäger, senap, gräslök, salt och peppar.
  6. Kall sås: blanda crème fraiche med lime- eller citronsaft, pressad vitlök och salt.
  7. Fortsätt med fiskspetten: skala lökarna och skär båda i fyra delar. Skölj tomater.
  8. Varva fisk, lök och tomater på spetten.
  9. Grilla fiskpetten ca 4 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomvarma.
  10. Servera fiskspetten med potatissalladen och den kalla såsen samt ev. citronklyftor och lite grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-12