Kyckling med sallad

En god kycklingsallad som kan varieras. Här med grillad kyckling, grönsallad, kapris, fetaost, cocktailtomater, avokado, bönor, Kalamataoliver samt Dijondressing.

Grilla gärna en egen kyckling så har du en middag till och kan laga sallad på resterna av kycklingköttet.

Koka gärna ett paket egna vita bönor - frys in resten i små påsar. Finns annars att köpa på burk (räkna en burk).

Varianter

Du kan variera salladen - andra ingredienser som passar är:

  • Riven morot; paprika; gurka; zucchini; isbergssallad; ruccola; stekt tärnat bacon; ost som ädelost, mozzarellaost eller vanlig ost; rostade nötter som valnötter, pinjenötter, solrosfrön, hasselnötter; räkor; kräftstjärtar; bönor som svarta bönor, gröna sojabönor, blandbönor, bondbönor eller linser; vaxbönor eller haricots verts; champinjoner; inlagd vit sparris, grön kokt sparris; kokt blomkål; kokt eller rå broccoli; soltorkad tomat, rödlök; salladslök osv.

2 portioner kyckling med sallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 stort (eller två mindre) bröst grillad kyckling; kycklingkött från 1-2 grillade kycklinglår eller ca 3 dl annat kycklingkött från grillad kyckling
  • ca 70 gram grönsallad, blandad
  • 4 msk kapris
  • 75 gram fetaost (0,5 pkt)
  • 10 cocktailtomater
  • 1 avokado
  • 2 dl kokta vita bönor
  • 10 Kalamataoliver
  • Dijondressing: 2 msk honung
  • 1 msk Dijonsenapn
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Dijondressing: vispa ihop honung och senap med olivoljan i en stor bunke. Tillsätt vinäger, salt och peppar.
  2. Skölj salladen. Lägg med dressingen.
  3. Tillsätt kapris. Smula ner fetaost.
  4. Skölj tomater och dela dem. Lägg med salladen.
  5. Dela, kärna ur och skeda ur avokadon samt tillsätt den.
  6. Tillsätt vita bönor. Använder du vita bönor från burk så skölj dem nog innan.
  7. Tillsätt oliverna.
  8. Vänd runt salladen och dela upp på två tallrikar.
  9. Skär kycklingen i skivor och fördela överst på salladen och droppa över resterna av dressingen från skålen.
  10. Sallad med kyckling är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer