Sallad med lax

Sallad med lax, ägg, avokado, tomat, rödlök, kokt potatis och örtsås samt citron. Istället för varmrökt lax som på bilden eller skivad rökt lax eller gravad lax.

En somrig sallad med stekt laxfilé som passar året om till lunch, förrätt, till buffé eller lätt middag. Perfekt om du har rester av kokt potatis och stekt lax.

Varianter

Du kan ta i annat i salladen efter tillgånt och tycke - några saker jag kommer på är:

  • kokt sparris, kokt potatis, kokt pasta, kokt ris, kokta svarta bönor, kokta vita bönor, vit inlagd sparris, kokta gröna bönor, svarta oliver, finriven morot, kapris, minimajs, kokta vita bönor, kokta svarta linser, kokt matvete, kokta korngryn, kokt quinoa, kokt bulgur, röd paprika (gärna grillad), riven zucchini, babyspenat eller annan grönsallad.
  • Vill du ha lite knaprigt till salladen så stek lite tärnat bröd i olivolja till krutonger samt strö över vid servering.

3 portioner sallad med lax

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer à 120 gram
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 delikatesspotatisar eller färskpotatisar
  • 2 ägg
  • 1 huvud röd eller grön romansallad
  • 100 gram salladsmix blandad grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 0,5 citron
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  2. Stek laxen i olivolja på medelvärme i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra. Kontrollera så den är genomstekt - stek annars lite till. Låt svalna.
  3. Koka ägg (ca 6 minuter). Låt svalna.
  4. Blanda örtsåsen av yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  5. Skölj sallad och riv isär stora blad.
  6. Lägg upp salladen på ett stort fat eller tre tallrikar.
  7. Skär tomater i klyftor och lägg på dem.
  8. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Droppa lite citronsaft över avokadon. Fördela över salladen.
  9. Skala och skär ägg i klyftor och lägg dem på salladen.
  10. Skär potatis i klyftor och lägg på salladen.
  11. Dela laxen i grova bitar och fördela över salladen.
  12. Skala och strimla rödlök och strö över den.
  13. Skär ut tre klyftor citron och servera med salladen.
  14. Skeda över lite örtsås på salladen och servera resten av såsen vid sidan.
  15. Salladen med lax är klar att serveras. Gärna med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer