Sallad med lax

Introduktion och förberedelse

Sallad med lax, ägg, avokado, tomat, rödlök, kokt potatis och örtsås samt citron.

Blir gott med stekt färsk laxfilé eller varmrökt lax som på bilden. Skivad rökt lax eller gravad lax går också fint.

En somrig laxsallad som passar året om till lunch, förrätt, till buffé eller lätt middag. Passar också som matlåda.

En sallad du kan laga om du har rester av kokt potatis och/eller lax.

Varianter

Du kan ta i annat i salladen efter tillgånt och tycke - några saker jag kommer på är:

  • Kokt sparris, kokt potatis, kokt pasta, kokt ris, kokta svarta bönor, kokta vita bönor, vit inlagd sparris, kokta gröna bönor, svarta oliver, finriven morot, kapris, minimajs, kokta vita bönor, kokta svarta linser, kokt matvete, kokta korngryn, kokt quinoa, kokt bulgur, röd paprika (gärna grillad), riven zucchini, babyspenat eller annan grönsallad.
  • Vill du ha lite knaprigt till salladen så stek lite tärnat bröd i olivolja till krutonger samt strö över vid servering.

Laxsallad med dressing på fat och tallrik
Laxsalladen kan varieras och lagas med all slags lax. God med en salladsdressing smaksatt med dill och citron till.

3 portioner sallad med lax

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer à 120 gram, varmrökt eller färsk lax. Skivad rökt lax eller gravad lax blir också gott.
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 delikatesspotatisar eller färskpotatisar
  • 2 ägg
  • 1 huvud röd eller grön romansallad
  • 100 gram salladsmix blandad grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 0,5 citron
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  2. MED FÄRSK LAX: Stek laxen i olivolja på medelvärme i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra. Kontrollera så den är genomstekt - stek annars lite till. Låt svalna.
  3. MED VARMRÖKT LAX: Varmrökt lax är klar att användas som den är.
  4. Koka ägg (ca 6 minuter). Låt svalna.
  5. Blanda örtsåsen av yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  6. Skölj sallad och riv isär stora blad.
  7. Lägg upp salladen på ett stort fat eller tre tallrikar.
  8. Skär tomater i klyftor och lägg på dem.
  9. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Droppa lite citronsaft över avokadon. Fördela över salladen.
  10. Skala och skär ägg i klyftor och lägg dem på salladen.
  11. Skär potatis i klyftor och lägg på salladen.
  12. Dela laxen i grova bitar och fördela över salladen.
  13. Skala och strimla rödlök och strö över den.
  14. Skär ut tre klyftor citron och servera med salladen.
  15. Skeda över lite örtsås på salladen och servera resten av såsen vid sidan.
  16. Salladen med lax är klar att serveras. Gärna med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 269 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-15