Sallad med lax

Sallad med lax, ägg, avokado, tomat, rödlök, kokt potatis och örtsås samt citron. Istället för varmrökt lax som på bilden eller skivad rökt lax eller gravad lax.  En somrig sallad som passar året om till lunch, förrätt, till buffé eller lätt middag.

Perfekt om du har rester. Du kan ta i annat i salladen efter tillgånt och tycke - några saker jag kommer på är kokt sparris, kokt potatis, kokt pasta, kokt ris, kokta svarta bönor, kokta vita bönor, vit inlagd sparris, kokta gröna bönor, svarta oliver, finriven morot, kapris, minimajs, kokta vita bönor, kokta svarta linser, kokt matvete, kokta korngryn, kokt quinoa, kokt bulgur, röd paprika (gärna grillad), riven zucchini, babyspenat eller annan grönsallad.

Vill du ha lite knaprigt så stek lite tärnat bröd i olivolja till krutonger samt strö över vid servering. 

3 portioner sallad med lax

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer à 120 gram
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 delikatesspotatisar eller färskpotatisar
  • 2 ägg
  • 1 huvud röd eller grön romansallad
  • 100 gram salladsmix blandad grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 0,5 citron
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  2. Stek laxen i olivolja på medelvärme i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra. Kontrollera så den är genomstekt - stek annars lite till. Låt svalna.
  3. Koka ägg (ca 6 minuter). Låt svalna.
  4. Blanda örtsåsen av yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  5. Skölj sallad och riv isär stora blad.
  6. Lägg upp salladen på ett stort fat eller tre tallrikar.
  7. Skär tomater i klyftor och lägg på dem.
  8. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Droppa lite citronsaft över avokadon. Fördela över salladen.
  9. Skala och skär ägg i klyftor och lägg dem på salladen.
  10. Skär potatis i klyftor och lägg på salladen.
  11. Dela laxen i grova bitar och fördela över salladen.
  12. Skala och strimla rödlök och strö över den.
  13. Skär ut tre klyftor citron och servera med salladen.
  14. Skeda över lite örtsås på salladen och servera resten av såsen vid sidan.
  15. Salladen med lax är klar att serveras. Gärna med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer