Sallad med lax

Sallad med lax, ägg, avokado, tomat, rödlök, kokt potatis och örtsås samt citron. Istället för varmrökt lax som på bilden eller skivad rökt lax eller gravad lax. En somrig sallad som passar året om till lunch, förrätt, till buffé eller lätt middag.

Perfekt om du har rester. Du kan ta i annat i salladen efter tillgånt och tycke - några saker jag kommer på är kokt sparris, kokt potatis, kokt pasta, kokt ris, kokta svarta bönor, kokta vita bönor, vit inlagd sparris, kokta gröna bönor, svarta oliver, finriven morot, kapris, minimajs, kokta vita bönor, kokta svarta linser, kokt matvete, kokta korngryn, kokt quinoa, kokt bulgur, röd paprika (gärna grillad), riven zucchini, babyspenat eller annan grönsallad.

Vill du ha lite knaprigt så stek lite tärnat bröd i olivolja till krutonger samt strö över vid servering.

3 portioner sallad med lax

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer à 120 gram
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 delikatesspotatisar eller färskpotatisar
  • 2 ägg
  • 1 huvud röd eller grön romansallad
  • 100 gram salladsmix blandad grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 0,5 citron
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  2. Stek laxen i olivolja på medelvärme i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra. Kontrollera så den är genomstekt - stek annars lite till. Låt svalna.
  3. Koka ägg (ca 6 minuter). Låt svalna.
  4. Blanda örtsåsen av yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  5. Skölj sallad och riv isär stora blad.
  6. Lägg upp salladen på ett stort fat eller tre tallrikar.
  7. Skär tomater i klyftor och lägg på dem.
  8. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Droppa lite citronsaft över avokadon. Fördela över salladen.
  9. Skala och skär ägg i klyftor och lägg dem på salladen.
  10. Skär potatis i klyftor och lägg på salladen.
  11. Dela laxen i grova bitar och fördela över salladen.
  12. Skala och strimla rödlök och strö över den.
  13. Skär ut tre klyftor citron och servera med salladen.
  14. Skeda över lite örtsås på salladen och servera resten av såsen vid sidan.
  15. Salladen med lax är klar att serveras. Gärna med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-12-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept