Sallad med lax

Sallad med lax, ägg, avokado, tomat, rödlök, kokt potatis och örtsås samt citron. Istället för varmrökt lax som på bilden eller skivad rökt lax eller gravad lax.  En somrig sallad som passar året om till lunch, förrätt, till buffé eller lätt middag.

Perfekt om du har rester. Du kan ta i annat i salladen efter tillgånt och tycke - några saker jag kommer på är kokt sparris, kokt potatis, kokt pasta, kokt ris, kokta svarta bönor, kokta vita bönor, vit inlagd sparris, kokta gröna bönor, svarta oliver, finriven morot, kapris, minimajs, kokta vita bönor, kokta svarta linser, kokt matvete, kokta korngryn, kokt quinoa, kokt bulgur, röd paprika (gärna grillad), riven zucchini, babyspenat eller annan grönsallad.

Vill du ha lite knaprigt så stek lite tärnat bröd i olivolja till krutonger samt strö över vid servering. 

3 portioner sallad med lax

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer à 120 gram
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 delikatesspotatisar eller färskpotatisar
  • 2 ägg
  • 1 huvud röd eller grön romansallad
  • 100 gram salladsmix blandad grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 0,5 citron
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  2. Stek laxen i olivolja på medelvärme i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra. Kontrollera så den är genomstekt - stek annars lite till. Låt svalna.
  3. Koka ägg (ca 6 minuter). Låt svalna.
  4. Blanda örtsåsen av yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  5. Skölj sallad och riv isär stora blad.
  6. Lägg upp salladen på ett stort fat eller tre tallrikar.
  7. Skär tomater i klyftor och lägg på dem.
  8. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Droppa lite citronsaft över avokadon. Fördela över salladen.
  9. Skala och skär ägg i klyftor och lägg dem på salladen.
  10. Skär potatis i klyftor och lägg på salladen.
  11. Dela laxen i grova bitar och fördela över salladen.
  12. Skala och strimla rödlök och strö över den.
  13. Skär ut tre klyftor citron och servera med salladen.
  14. Skeda över lite örtsås på salladen och servera resten av såsen vid sidan.
  15. Salladen med lax är klar att serveras. Gärna med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer