Grekisk sallad

Min variant på Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och krispig sallad samt dressing. Salladen är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.

Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv. Istället för olivolja kan man ta svensk kallpressad rapsolja.

Jag tycker ej man behöver salta salladen då fetaosten och oliverna är salta i sig. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar kan dock vara en god idé att servera vid sidan för de som vill.

Varianter:

  • 1 röd och gul paprika,
  • gul lök istället för rödlök,
  • 3 dl kokta vita bönor,
  • 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare,
  • Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.

6 portioner grekisk sallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 kvisttomater
  • 1 gurka
  • 16 oliver med kärnor, helst kalamataoliver, ca 2 dl
  • 200 g fetaost, grekisk fårost
  • 1 rödlök
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 röd paprika (valfritt)
  • 1 krm torkad eller 0,5 dl färsk hackad oregano (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och tärna tomater och gurka. Lägg i en stor skål.
  2. Skär fetaost i tärningar eller smula sönder med handen. Lägg i skålen.
  3. Häll av oliver och tillsätt dem.
  4. Skala och tärna rödlöken och tillsätt den.
  5. Skölj sallad och skär i bitar ca 2x2 cm eller riv för hand i småbitar. Lägg i skålen.
  6. Skölj och tärna paprika om du vill ha i det.
  7. Tillsätt olivolja, vinäger, svartpeppar, hackad bladpersilja samt oregano och blanda om.
  8. Servera den grekiska salladen på fat, skål eller fördela i tallrikar. Ett gott bröd passar till ex. grekiskt lantbröd eller surdegsbröd.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.