Grekisk sallad
Min variant på Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och krispig sallad samt dressing.
Tillagning
- Skölj och tärna tomater och gurka. Lägg i en stor skål.
- Skär fetaost i tärningar eller smula sönder med handen. Lägg i skålen.
- Häll av oliver och tillsätt dem.
- Skala och tärna rödlöken och tillsätt den.
- Skölj sallad och skär i bitar ca 2x2 cm eller riv för hand i småbitar. Lägg i skålen.
- Skölj och tärna paprika om du vill ha i det.
- Tillsätt olivolja, vinäger, svartpeppar, hackad bladpersilja samt oregano och blanda om.
- Servera den grekiska salladen på fat, skål eller fördela i tallrikar. Ett gott bröd passar till ex. grekiskt lantbröd eller surdegsbröd.
Serveringsförslag
Salladen är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd.
Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
Val av råvaror
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta salladen då fetaosten och oliverna är salta i sig. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar kan dock vara en god idé att servera vid sidan för de som vill.
Varianter
- Istället för olivolja kan man ta svensk kallpressad rapsolja.
- Gott i är en röd och gul tärnad paprika,
- Byt rödlök mot gul lök, knipplök eller salladslök.
- Tillsätt 3 dl kokta vita bönor.
- 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare.
- Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en matigare sallad som passar som lunch eller middag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 326 kcal