Rösti potatiskaka

Rösti eller potatiskaka från Schweiz. Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka. Rösti kan du laga med rå eller kokt potatis. Vanligast är rå riven potatis.

Röstin kan serveras uppskuren i tårtbitar som potatistillbehör till den mesta mat ex. kött, grillat, vilt, fågel tom grillad fisk som lax, men också som en lunch eller kvällsmat med tomatsallad, grönsallad och stekt bacon eller fläsk. Du kan också göra små förrättsrösti och servera med gräddfil, rom (löjrom), eller lite rökt lax, hackad rödlök samt gräslök. Portionera ut 1 dm stora rundlar i stekpanna.

Käserösti är rösti med ost (käse på tyska). Då blandar du i riven ost i smeten. Den tycker jag blir bäst med kokt potatis. 

4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • RÖSTI MED RÅ POTATIS: 6 stora fasta potatisar, vinterpotatisar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar eller från kvarn
  • KÄSERÖSTI MED KOKT POTATIS OCH OST: 6 kokta stora skalade potatisar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. RÖSTI MED RÅ POTATIS: Skala potatis och lök.
  2. Hacka löken eller strimla den fint.
  3. Riv potatisen grovt och lägg i ett durkslag. Skölj potatisen i kallt vatten.
  4. Blanda riven potatis, lök och salt i en bunke.
  5. Värm en stor stekpanna eller två mindre stekpannor.
  6. Lägg i smör och olivolja.
  7. Fördela potatisblandningen i pannan (pannorna) i ett jämt lager och platta till ca 1,5 - 2 cm tjockt.
  8. Stek potatisen först med lock i 5 minuter på något under max värme.
  9. Ta av locket och fortsätt steka röstin på medelvärme i 10 minuter. Akta så inte potatisen bränns (sänk värmen). Potatisen ska få brun färg och få en hård skorpa så att den rivna potatisen sitter ihop. Platta till potatisen med en stekspade och lossa undertill med stekspaden. Skaka på pannan så att potatisen lossnar.
  10. Vänd röstin försiktigt. Flippa rösten i luften eller vänd försiktigt med stekspade. Du kan också ta en tallrik och vända upp och ner över röstin och sedan vända upp och ner på pannan så röstin hamnar på tallriken. Dra sedan över rösten med den ostekta sidan nedåt tillbaks i pannan.
  11. Fortsätt steka röstin i 10 minuter på medelvärme tills den fått fin färg undertill och potatisen är mjuk.
  12. Du kan också sätta in röstin i pannan att gå klart i ugnen ca 15 minuter på 200 grader
  13. Stjälp upp röstin på fat och servera.
  14. RÖSTI MED KOKT POTATIS: Riv potatisen i en bunke.
  15. Skala och finhacka löken. Riv osten.
  16. Blanda potatis, lök, riven ost och salt.
  17. Värm en stor panna eller två mindre på högsta värme. Sänk värmen till medelvärme när pannan blivit varm.
  18. Lägg i smör eller olivolja och fördela potatisröran i pannan och platta till ett lager.
  19. Stek röstin i ca 5-10 minuter på medelvärme tills botten har fått färg och blivit knaprig.
  20. Vänd potatiskakan försiktigt och stek andra sidan knaprig.
E-mail
Medel: 3 (6 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer