Rödbetsrisotto
Laga en krämig risotto smaksatt med rostade rödbetor - en rödbetsrisotto! Som en vanlig risotto fast med goda rödbetor i.
Tillagning
- RÖDBETOR: Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Skala rödbetorna och skär i tärningar ca 1,5x1,5 cm.
- Skala och finhacka lök samt vitlök.
- Lägg i en ugnsform eller gjutjärnspanna som tål ugnen.
- Tillsätt olivolja och blanda runt.
- Rosta rödbetorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
- Ta ut rödbetorna och låt stå tills de ska användas i risotton.
- RISOTTO: Värm buljongen. Har du inte färdig buljong så värmer du vatten i en kastrull och löser upp buljongtärning i. Buljongen tillsätter du efterhand och det kan bli någon dl över.
- Fräs ris, lök och vitlök i en stor kastrull med tjock botten i olivolja och smör i ca 2 minuter under omrörning. Fräs på medelvärme - det ska ej ta färg.
- Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minuter.
- Tillsätt ca 2 dl varm buljong. Rör om.
- Fortsätt koka och tillsätt någon dl buljong efter hand den kokar in i riset. Rör försiktigt helst hela tiden. 7-8 dl brukar räcka. Det kan bli någon dl buljong över på slutet.
- Koktiden är ca 20 minuter. Koktiden kan variera beroende på vilket ris du lagar risotton med. Man måste smaka av riset mot slutet. Riset ska ha lite kärna kvar men ej vara överkokt.
- Riv under tiden parmesanosten fint.
- Rör en msk smör, 2/3 av de rostade rödbetorna och hälften ca 1 dl av den rivna parmesanosten. Värm en minut till.
- Servera med resten av rödbetorna och riven parmesan. Garnera om du vill med extra grönkålschips som på bilden.
Val av råvaror
- Köp och använd rundkornigt riktigt risottoris som Carnaroli, Arborio, Vialone nano, Avorio eller Maratelli ris.
- Vidare god fin olivolja och gärna parmesanost som äkta parmigiano-reggiano.
- Använd ett torrt vitt vin helst utan ekfatslagring. Jag gillar ett Pinot Grigio från Trentino eller Soave i norra Italien. Dessa kan också serveras till rödbetsrisotton.
Serveringsförslag
- Rödbetsrisotton kan du servera som den är garnerad med riven parmesan.
- Jag hade även på knapriga grönkålschips som garnering på bilden. Vill du ha det så får du ha lite framförhållning då grönkålschipsen ska stå i ugnen i minst två timmar och torka till. Kan dock förberedas i god tid.
- Som huvudrätt kan man också ha till stekt lax som på bilden (garnera med grönkålschips) eller grillad laxfilé, oxfilé, halloumi, kycklingfilé, grönsaker eller fläskfilé.
- Som förrätt passar den också med grillade pilgrimsmusslor eller räkor. Receptet räcker då till dubbelt så många portioner som om den serveras som huvudrätt eller tillbehör.
Köpt eller egen buljong
- Buljong kan du laga själv eller göra av 10 dl vatten och 2 ekologiska buljongtärning av grönsak eller motsvarande.
- Använder du buljongtärning eller koncentrat så salta ej i början utan smaka av med salt på slutet.
- OBS på slutet har du någon dl buljong över att justera tjockleken på risotton med - ta inte all buljong på en gång.
Att dricka till rödbetsrisotto
Vintips till risotto är samma vin du lagat risotton med som ett Pinot Grigio från Trentino eller Soave från Norra Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal