Stekt halloumi med bulgursallad

Stekt eller grillad halloumi med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda. En god, snabblagad och nyttig vegetarisk rätt.

Halloumin kan också grillas i skivor. Du behöver 4 grillspett i trä eller stål.

4 portioner stekt halloumi med bulgursallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram halloumiost
  • Bulgursallad: 4 dl bulgurvete
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1 stav selleri
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 dl valnötter, grovt hackade
  • 1 dl russin
  • 1 dl grovt hackad mynta (valfritt)
  • 65 gram machésallad blandad med färsk basilika, persilja, gräslök att garnera med (valfritt)
  • Kycklingspett med fyllning: 3 stora kycklingfiléer gärna färdigskivade
  • 1 mozzarellaost
  • 2 krm chiliflakes
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Yoghurtsås: 4 dl matlagningsyoghurt
  • 2 tsk tandoorikrydda
  • 4 msk hackad mynta
  • 4 msk vatten

Tillagning

  1. Tänd grillen om du vill grilla halloumin.
  2. Bulgursallad: Koka bulgurvetet enligt paketet ca 10 minuter.
  3. Hacka grönsakerna och fräs dem i olivolja med vitlök medan bulguren kokar klart.
  4. Blanda med det kokta bulgurvetet.
  5. Tillsätt nötter och russin.
  6. Smaka av bulgursalladen med salt och vitpeppar.
  7. Bulgursalladen kan serveras varm, ljummen eller kall.
  8. Blanda ev. i några blad grovhackad mynta, machesallad, grovhackad basilika, bladpersilja eller gräslök.
  9. Skär halloumin i tärningar eller skivor och stek dem tills de är genomstekta och har fin färg. Eller skär dem i skivor och grilla osten.
  10. Servera ev. osten på fat garnerat med några blad bladpersilja.
  11. Yoghurtsås med tandoori: Blanda ihop matlagningsyoghurt, tandoorikrydda, vatten och hackad mynta i en skål.
  12. Låt gärna stå och dra någon timme i kylen. Yoghurtsåsen kan också serveras direkt.
  13. Servera den stekta eller grillade halloumiosten med bulgursalladen samt såsen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer