Potatissoppa

Potatissoppa, kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Potatissoppa kan serveras kall eller varm.
Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök.
Mosa potatisen med en potatisstöt eller kör lite i en matberedare med kniv. Mixar du med en stavmixer kan det blir potatisklister av soppan så undvik det.

6 portioner potatissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 5 dl mjölk
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skiva potatis. Dela, skölj och hacka purjolök. Fräs i en gryta med smör tre minuter.
  2. Tillsätt mjölk, vatten och buljong.
  3. Koka i 25 minuter på medelvärme.
  4. Tillsätt grädde.
  5. Mosa potatisbitarna med en potatisstöt så reder sig soppan själv.
  6. Smaka av med salt och vitpeppar och servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept