Potatissoppa

Introduktion och förberedelse

Laga en god potatissoppa - kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Kan serveras kall eller varm.

Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök eller salladslök.

Mosa potatisbitarna i soppan med en potatisstöt eller slev. Mixar du med en stavmixer kan det bli mer likt potatisklister av soppan så jag brukar undvika det.

6 portioner potatissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 5 dl mjölk
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skiva potatis. Dela, skölj och hacka purjolök. Fräs i en gryta med smör tre minuter.
  2. Tillsätt mjölk, vatten och buljong.
  3. Koka i 25 minuter på medelvärme.
  4. Tillsätt grädde.
  5. Mosa potatisbitarna med en potatisstöt så reder sig soppan själv.
  6. Smaka av med salt och vitpeppar och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept