Potatissoppa

Introduktion och förberedelse

Laga en god varm potatissoppa - kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott.

Överbliven soppa kan du spara i kylen några dagar eller frysa in.

Serveringsförslag

  • Soppan är god som den är både till vardag lunch, lunchlåda, lätt middag eller soppbuffé.
  • Du kan garnera potatissoppan med färska örter som hackad gräslök, persilja, körvel, oregano, mejram, dill eller timjan.
  • Jag hade enkla varma mackor av skivad baguette toppad med ost som jag värmde i ugnen 10 minuter på 200 grader tills de hade fin färg och osten smält.
  • Andra förslag är varma mackor eller ostgratinerade breadsticks.
  • Fler förslag på bröd till är köpt bake-off baguette, surdegsbröd eller baguette
  • Eller hembakt bröd som surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd. Då kan man även ha ett lyxigt pålägg som färskost.
  • Soppan kan även lyxas till och du kan toppa med skalade räkor; knaperstekt bacon, fläsk eller pancetta; fräst svamp; kålrot- och morotstärningar samt stekta fläsktärningar.
  • Gott efter soppan är en mättande efterrätt som klassisk äppelpaj eller pannkakor.

Val av potatis

Välj gärna en svensk kravmärkt potatis. Du kan ta mjölig eller fast potatis.

Du behöver

Du behöver en gryta eller kastrull på minst 3 liter med tjock botten. Vidare en potatisstöt och gärna en stavmixer.

Varianter

Varm potatissoppa garnerad med hackad kruspersilja och varm baguette med ost till.
Varm potatissoppa garnerad med hackad kruspersilja och varm baguette med ost till.

6 portioner potatissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skiva potatis. Lägg i en bunke med vatten. Häll av i durkslag. Dela, skölj och hacka purjolök.
  2. Fräs i med smör ca tre minuter i en gryta eller kastrull på minst 3 liter med tjock botten.
  3. Tillsätt mjölk, vatten och buljongtärning.
  4. Koka i 25 minuter på medelvärme.
  5. Tillsätt grädde och koka upp.
  6. Mosa potatisbitarna med en potatisstöt. Mixa sedan några sekunder med en stavmixer. Mixa ej för länge med stavmixer då blir soppan klistrig. Att mixa med stavmixer är valfritt.
  7. Smaka av med salt och vitpeppar. Soppan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-14

Tillbehör och liknande recept: