Grönsakssoppa

Nyttigt, billigt och gott. Detta grundrecept på grönsakssoppa kan du laga på vilka grönsaker du vill.
Grunden är densamma - här med lök, purjolök, vitlök och olivolja samt grönsaksbuljong, grädde och lite citronsaft. Koka soppan med valfria grönsaker som sedan mixas lätt och avslutas med en skvätt grädde, citronsaft, salt och peppar.
Här en variant med purjolök, grönkål, blomkål, morot, potatis, paprika, grön chili och persilja. Jag tog fryst hackad grönkål och fryst blomkål då det gör det enklare att tillaga soppan. Man kan självklart ta motsvarande mängd färska grönsaker.
Annat gott i soppan är kålrot, rotselleri, vitkål, rödkål, rödbetor, palsternacka, persiljerot, sötpotatis, broccoli, gröna ärtor, spetskål, svamp som champinjoner, blekselleri, fänkål, majrova - allt funkar!
Här har jag smaksatt soppan lite extra med tryffelolja. Man kan även smaksätta med curry, gurkmeja och garam masala; torkad dragon eller valfri smaksättning.
Chili kan du tillsätta efter smak eller utesluta helt. Istället för grön chili kan du ta ex. fyra thailändska Birds Eye Chili (obs starka); eller en halv tsk chiliflakes eller en färsk Habanero-chili (stark).

8 portioner grönsakssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 500 gram blomkål
  • 500 gram hackad grönkål
  • 2 röda paprikor
  • 1 grön chili eller chili efter tycke
  • 2 liter vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 5 dl grädde
  • 2 msk citronsaft
  • 30 gram bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull.
  2. Dela, skölj och skölj purjolök samt strimla den.
  3. Skala och tärna potatis.
  4. Fräs lök, purjolök och vitlök i olivolja någon minut.
  5. Tillsätt potatis.
  6. Skala och tärna morot och tillsätt den tillsammans med blomkål och grönkål. Rör om.
  7. Skölj och hacka chilin fint och tillsätt den.
  8. Skölj och tärna paprikor samt tillsätt hälften tills soppan. Spara resten att garnera soppan med.
  9. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong.
  10. Koka upp och låt koka på låg värme i 15 minuter.
  11. Skölj och hacka persilja.
  12. Mixa soppan grovt med en stavmixer.
  13. Tillsätt grädde och värm upp.
  14. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft. Vill du lyxa till det kan du ta i några droppar tryffelolja i soppan.
  15. Servera soppan garnerad med tärnad paprika och hackad persilja samt ev. med nybakt baguette, smör och god ost eller varma mackor.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer