Grönsakssoppa

Introduktion och förberedelse

Grönsakssoppa med massor av olika grönsaker. Ett grundrecept du kan variera på många olika vis.

En redd och krämig grönsakssoppa du kan laga med de grönsaker du gillar.

Välj grönsaker och koka med lök, purjolök, vitlök och olivolja samt grönsaksbuljong, grädde och lite citronsaft samt chili.

Här en variant med purjolök, grönkål, blomkål, morot, potatis, paprika, grön chili och persilja. Jag tog fryst hackad grönkål och fryst blomkål då det gör det enklare att tillaga soppan.

Funkar med färsk grönkål och blomkål också såklart.

Här har jag smaksatt soppan lite extra med tryffelolja men det är valfritt.

Varianter:

  • Annat gott i soppan är kålrot, rotselleri, vitkål, rödkål, rödbetor, palsternacka, persiljerot, sötpotatis, broccoli, gröna ärtor, spetskål, svamp som champinjoner, blekselleri, fänkål, majrova - allt funkar!
  • Man kan även smaksätta med curry, gurkmeja och garam masala; torkad dragon eller valfri smaksättning.
  • Chili kan du tillsätta efter smak eller utesluta helt. Istället för grön chili kan du ta ex. fyra thailändska Birds Eye Chili (obs starka); eller en halv tsk chiliflakes eller en färsk Habanero-chili (stark).

Tillbehör:

Ett gott bröd passar till som hembakt baguette, brytröd, focaccia eller soppbröd med en färskost passar också till.

Eller varma mackor.

8 portioner grönsakssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 500 gram blomkål
  • 500 gram hackad grönkål
  • 2 röda paprikor
  • 1 grön chili eller chili efter tycke
  • 2 liter vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk citronsaft
  • 30 gram bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull.
  2. Dela, skölj och skölj purjolök samt strimla den.
  3. Skala och tärna potatis.
  4. Fräs lök, purjolök och vitlök i olivolja någon minut.
  5. Tillsätt potatis.
  6. Skala och tärna morot och tillsätt den tillsammans med blomkål och grönkål. Rör om.
  7. Skölj och hacka chilin fint och tillsätt den.
  8. Skölj och tärna paprikor samt tillsätt hälften tills soppan. Spara resten att garnera soppan med.
  9. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong.
  10. Koka upp och låt koka på låg värme i 15 minuter.
  11. Skölj och hacka persilja.
  12. Mixa soppan grovt med en stavmixer.
  13. Tillsätt grädde och värm upp.
  14. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft. Vill du lyxa till det kan du ta i några droppar tryffelolja i soppan.
  15. Servera soppan garnerad med tärnad paprika och hackad persilja samt ev. med nybakt baguette, smör och god ost eller varma mackor.
E-mail
Medel: 3.7 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 224 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.