Grönsakssoppa

Nyttigt, billigt och gott. Detta grundrecept på grönsakssoppa kan du laga på vilka grönsaker du vill.
Grunden är densamma - här med lök, purjolök, vitlök och olivolja samt grönsaksbuljong, grädde och lite citronsaft. Koka soppan med valfria grönsaker som sedan mixas lätt och avslutas med en skvätt grädde, citronsaft, salt och peppar.
Här en variant med purjolök, grönkål, blomkål, morot, potatis, paprika, grön chili och persilja. Jag tog fryst hackad grönkål och fryst blomkål då det gör det enklare att tillaga soppan. Man kan självklart ta motsvarande mängd färska grönsaker.
Annat gott i soppan är kålrot, rotselleri, vitkål, rödkål, rödbetor, palsternacka, persiljerot, sötpotatis, broccoli, gröna ärtor, spetskål, svamp som champinjoner, blekselleri, fänkål, majrova - allt funkar!
Här har jag smaksatt soppan lite extra med tryffelolja. Man kan även smaksätta med curry, gurkmeja och garam masala; torkad dragon eller valfri smaksättning.
Chili kan du tillsätta efter smak eller utesluta helt. Istället för grön chili kan du ta ex. fyra thailändska Birds Eye Chili (obs starka); eller en halv tsk chiliflakes eller en färsk Habanero-chili (stark).

8 portioner grönsakssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 3 potatisar
  • 3 morötter
  • 500 gram blomkål
  • 500 gram hackad grönkål
  • 2 röda paprikor
  • 1 grön chili eller chili efter tycke
  • 2 liter vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 5 dl grädde
  • 2 msk citronsaft
  • 30 gram bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stor kastrull.
  2. Dela, skölj och skölj purjolök samt strimla den.
  3. Skala och tärna potatis.
  4. Fräs lök, purjolök och vitlök i olivolja någon minut.
  5. Tillsätt potatis.
  6. Skala och tärna morot och tillsätt den tillsammans med blomkål och grönkål. Rör om.
  7. Skölj och hacka chilin fint och tillsätt den.
  8. Skölj och tärna paprikor samt tillsätt hälften tills soppan. Spara resten att garnera soppan med.
  9. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong.
  10. Koka upp och låt koka på låg värme i 15 minuter.
  11. Skölj och hacka persilja.
  12. Mixa soppan grovt med en stavmixer.
  13. Tillsätt grädde och värm upp.
  14. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft. Vill du lyxa till det kan du ta i några droppar tryffelolja i soppan.
  15. Servera soppan garnerad med tärnad paprika och hackad persilja samt ev. med nybakt baguette, smör och god ost eller varma mackor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer