Bondbönsoppa med broccoli och potatis

Bondbönssoppa eller favabönsoppa med broccoli och potatis är fantastiskt gott.

Här med även med krämig grädde, crème fraiche samt smak av franska örter, chiliflakes och några droppar avokadoolja samt tryffelolja.

4 portioner bondbönsoppa med broccoli och potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram bondbönor
  • 200 gram broccoli
  • 100 gram potatis
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 15 gram frysta franska örter provencale
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1,5 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 2 tsk avokadoolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull.
  3. Tillsätt bondbönor och fräs någon minut till.
  4. Skala och tärna potatis och tillsätt den.
  5. Tillsätt örter, chiliflakes, vatten och buljong.
  6. Koka upp och låt koka på låg värme i 20 minuter.
  7. Skär broccolin i buketter. Stammen kan du använda om du skär bort fula delar, hackar den grovt samt kokar med bondbönorna från början.
  8. Tillsätt broccoli och koka i 5 minuter till.
  9. Mixa soppan slät med en stavmixer. Vill du ha en helt slät soppa (till fest och förrätt till middag) så kan du sila den genom ett durkslag.
  10. Tillsätt grädde och crème fraiche, citronsaft samt tryffelolja.
  11. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
  12. Du kan garnera soppan med extra flingsalt, några droppar avokadoolja och några flingor chiliflakes som på bilden. Någon droppa tryffelolja och klick crème fraiche kan man också garnera med.

Serveringsförslag

Val av ingredienser

Du kan ta frysta eller färska bondbönor respektive färsk broccoli. Färska bondbönor blir mycket gott men finns bara på vår och sommar.

Året om finns frysta skalade bondbönor i påse vilket också blir god soppa.

Med eller utan skal

Bondbönorna behövs ej skalas helt utan skalet runt innerbönorna kan vara kvar. Då får du lite tuggmotstånd samt mer fibrer i soppan.

Vill du ha en helt slät soppa till fint så kan du sila bort skalresterna genom ett durkslag eller laga på skalade bondbönor - skala dem eventuellt själv om det behövs.

Garnering

  • Soppan garneras med som på bilden med avokadoolja, svartpeppar samt chiliflakes.
  • Någon droppe tryffelolja kan man också droppa över - men akta så det inte smakar för mycket tryffel.
  • Annat gott på är riven parmesan, rostade pumpakärnor, krutonger, stekt tärnat fläsk, kokt ägghalva, hackade soltorkade tomater, smulad fetaost, hackad bladpersilja eller andra färska örter.

Lätt att dubblera

Lätt att laga till flera. Vill du göra det riktigt enkelt så kan du använda hackad fryst lök, frysta broccolibuketter samt frysta bondbönor.

Varianter

  • Soppan blir också god att laga på gröna sojabönor eller edamame-bönor. Vita kokta bönor eller gröna ärtor blir också gott.
  • Om du vill kan du kombinera och tillsätta andra grönsaker i bondbönssoppan. Gott är fänkål, rotselleri, morot, kålrot, palsternacka, sötpotatis, pumpa med mera.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-11

Tillbehör och liknande: