Rödlöksmarmelad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rödlöksmarmelad lagar du av strimlad rödlök, socker och vinäger som du kokar ihop så den blir som en marmelad i konsistensen.

Ett sötsyrligt gott, lättlagat och billigt tillbehör som passar både till vardags, buffé och fest.

Lökmarmeladen passar till burgare, pulled pork, revben, grillat, kött, vilt, kyckling, grillade grönsaker, dessertostar, ostbricka och snittar, till paté och terriner, gåslever med mera.

Kan frysas. Håller länge i kylen. Vill du ha en extra hållbar marmelad så kan du koka marmeladen med syltsocker. Häll upp marmeladen i steriliserade glasburkar och förvara dem mörkt och svalt.

Varianter och smaksättningar

  • Tillsätt örter som 1-2 lagerblad, någon kvist eller tsk färsk timjan, mejram eller oregano. Eller blanda.
  • Ta med en klyfta vitlök.
  • Smaksätt med 2 kryddnejlikor; 1/2 stjärnanis, 2 korn hela svartpeppar, 1 tsk senapsfrön eller en liten bit kanelstång. Eller blanda.
  • Smaksätt med någon halv tsk chiliflakes för hetare lökmarmelad.
  • Smaksätt med två tsk citronsaft eller limesaft.
  • Byt rödlöken mot gul lök, schalottenlök eller röd knipplök - ta då ej med blasten.
  • Socker eller honung kan bytas mot agavesirap.

2,5 dl rödlöksmarmelad, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram rödlök, 4-6 rödlökar
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 0,75 dl socker, brun farin eller honung
  • 0,75 dl lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vit balsamvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl vatten eller rött vin

Tillagning

  1. Skala och skiva eller hacka rödlöken.
  2. Fräs löken i en tjockbottnad panna i olivoljan eller smöret under omrörning någon minut utan att de får färg.
  3. Sänk värmen och tillsätt vinäger, salt, socker, valfria kryddor och lite vatten eller rött vin.
  4. Låt koka ihop och rör då och då i 20-30 minuter tills löken har en tjock marmelad-liknande konsistens. Späd eventuellt med lite vatten då och då så att rödlöksmarmeladen inte kokar torrt och bränns.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, vinäger och socker.
  6. Servera inom kort - varm eller kall i skål. Kan garneras med färsk strimlad rödlök, hackad persilja och färsk timjan.
  7. Eller lägg på rena glasburkar och sätt på lock när marmeladen är varm och ställ upp och ner att svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.