Pizza med gorgonzola

Introduktion och förberedelse

Pizza med Gorgonzola, ädelost eller blåmögelost samt mozzarella och tomatsås.

Serveringsförslag

Här serverad med tomater, babyspenat, ruccolasallad och hyvlad eller riven parmesan.

Varianter

Annat gott på gorgonzolapizza är rostade valnötter och klyftade färska fikon. Dessa kan man strö över vid servering tillsammans med salladen.

Ost med löpe är ej vego

Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta. Välj en vegan ädelost och sojaost mozzarellastyle om du önskar.

Med färsk eller torrjäst

Du kan baka gorgonzolapizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.

Tips

  • Pizzan kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
  • Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.

Hembakt gorgonzola- eller ädelostpizza med ruccola, tomat och hyvlad parmesan.
Hembakt gorgonzola- eller ädelostpizza med ruccola, tomat och hyvlad parmesan.

4 medelstora ädelostpizzor eller 2 stora pizzor

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl eller majsmjöl till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • PIZZASÅS: 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 droppar tabasco
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 pressad vitlök
  • PÅLÄGG: 3 dl riven mozzarella
  • 100 gram gorgonzola, ädelost eller blåmögelost
  • 20 gram ruccola
  • 20 gram babyspenat
  • 6 cocktailtomater
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 2 krm oregano

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl, olivolja och salt.
  3. Blanda ingredienserna till en deg.
  4. Med torkad jäst: blanda vetemjöl med torkad jäst och salt.
  5. Tillsätt hett vatten och olivolja till degen och blanda ihop till en deg.
  6. Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Knåda degen 5 minuter i maskin eller för hand på bakbord 10 minuter.
  7. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm eller kökshandduk.
  8. Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i ca 50 minuter.
  9. Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
  10. Förbered pizzapålägg: smula sönder Gorgonzola i en skål. Skölj ruccola och babyspenat. Skölj och halvera tomater.
  11. Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
  12. I LÅNGPANNA: Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Pensla långpannan med 2 msk matolja.
  13. Rulla ihop degen och rulla ut den i långpannan. Justera kanter.
  14. RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Dela degen i 2 bitar för stora pizzor eller 4 bitar för medelstora pizzor. Rulla till bollar som du kavlar eller trycker ut till tunna runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla bakplåtspappret med olivolja innan eller mjöla det. När du toppat med tomatsås samt topping så för du över pizzorna med hjälp av bakplåtspappret till pizzastenen.
  15. PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizza (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i 4 delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
  16. TOPPINGS: Bred först ut ca 0,75 dl tomatsås - ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna - på pizzan.
  17. Bred ut ett lager riven ost i botten. Fördela smulad gorgonzolaost, annan ädelost eller grönmögelost över på mozzarellaosten.
  18. Grädda en pizza i taget i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och ca 8 minuter för runda pizzor i mitten av ugnen.
  19. Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
  20. Ta ut och servera Gorgonzolapizzan direkt med ruccola, babyspenat, tomater, hyvlad parmesan och oregano över.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 946 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-01

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Fixa godaste pizzakvällen...