Tartiflette

Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.

Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost ex. raclette-ost eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost. Det går bra att använda tärnat bacon i nödfall.

Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace. Istället för fläsk kan du ta tärnad bacon i nödfall.

Tartifletten är smidig att bjuda på då du kan förbereda och läggas ihop den i formen innan (förvara övertäckt i kylen). Sedan gräddar du den i ugnen till servering.

6 portioner tartiflette

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2,2 kg potatis av fast sort
  • 400 gram rimmat rökt fläsk
  • 1,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl mjölk
  • 400 gram Reblochon-ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 15 minuter. Häll av vattnet.
  4. Skär bort svålen på fläsket. Skär fläsket i skivor och sedan i strimlor.
  5. Stek fläsket några minuter i en panna. Lägg över på en tallrik.
  6. Skala under tiden lök och vitlök. Dela och skiva löken fint. Hacka vitlöken.
  7. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i fettet från fläsket samt lite smör.
  8. Smörj en ugnsform med smör. Du kan välja en stor rund form som på bilden eller en stor rektangulär gratängform.
  9. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  10. Sprid ut fläsk och lök över potatisen.
  11. Lägg över resten av potatisen.
  12. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  13. Fördela och häll över potatisen.
  14. Skär Reblochon osten i skivor och lägg över potatisen i ett snyggt mönster.
  15. Täck över med folie eller placera en ugnsplåt strax över tartifletten i ugnen.
  16. Grädda Tartifletten i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  17. Ta av folien (eller ta bort plåten som är över Tartifletten) och grädda i 10 minuter till så att osten får färg och allt är genomvarmt.
  18. Ta ut Tartifletten och servera den med ex. blandad grönsallad, tomater och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer