Plommonglögg
Gör egen plommonglögg av plommonsaft smaksatt med glöggkryddor. Det blir en god alkoholfri glögg.
Tillagning
- Blanda plommonsaft, vatten och glöggkryddor i en kastrull.
- Koka upp. Smaka gärna av med mer saft för önskad sötma. Eller späd med lite vatten om glöggen är för söt.
- Ta av från värmen och låt glöggen stå i minst 1 timme och få smak av kryddorna. Gärna några timmar. Hit kan du förbereda och låta stå fram till servering. Eller låt svalna och ställ övertäckt i kylen till nästa dag.
- Du kan ha kryddorna kvar när du serverar om du vill. Eller så silar du glöggen innan du värmer den. Eller plockar ur så mycket kryddor du kan med en hålslev eller sil.
- Värm och servera plommonglöggen med önskade tillbehör som pepparkakor, russin och mandlar.
- Vill du förbereda glöggen och ha på flaska kan du sila glöggen när den är kall och hälla upp på ren flaska. Förvara i kylen fram till servering.
Serveringsförslag
- Servera med russin och mandel. Du kan ha hel mandel eller skållad och skalad mandel. Eller hacka mandel eller köpa mandelspån.
- Vidare passar pepparkakor, lussekatter, fyllda dadlar eller julgodis till.
Val av saft
Du kan köpa plommonsaft eller göra egen plommonsaft. Blir även gott med annan saft.
Varianter
Färdig blandning glöggkryddor kan ersättas med 1 kanelstång, 10 russin, 2 bitar torkad ingefära, 3 bitar torkad pomeransskal, 1 tsk kardemummakärnor och 5 nejlikor (kryddnejlikor).
Framförhållning
För att få extra mycket glöggsmak så kan du låta plommonglöggen stå med kryddorna i kastrullen med lock i kylen över natten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal