Polkagrisglögg

Introduktion och förberedelse

Polkagrisglögg. En förvånansvärt god kombo. Polkaglögg eller mintglögg är smaksatt glögg med polkagris som fär en god mintsmak från pepparmintsoljan.

Serveringsförslag

Serveras som vanlig glögg med mandel och russin eller som på bilden med valnötter.

Om du vill kan du såklart ha mer polkagrisgodis till - ex. mintkäppar, karameller eller Marianne. Eller mintgodis som After Eight.

Med köpt glögg och vin eller hemgjord glögg

Du kan göra med enbart köpt glögg - vinglögg eller starkvinsglögg men då blir den rätt söt eftersom du även har godis i. Här har jag istället häflten glögg och hälften rött vin så blir det lagom.

Du kan också göra egen kryddad glögg av rött vin och glöggkryddor - byt en del av sockret mot godiset.

Med pepparmintsolja

Ett annat alternativ är att skippa godiset smaksätta glöggen med några droppar riktig pepparmintsolja eller pepparmintsarom.

Val av polkagrisgodis

Här med Cloettas polkagris-karameller. En påse är 140 gram och använde halva till en flaska på 75cl totalt.

Tillsätt lite godis i taget och smaka så det blir lagom mycket mintsmak och sötma.

Man kan såklart ta vilket polkagrisgodis man vill - läs mer om den svenska polkagris-traditionen från Gränna.

7 glas glögg, 75 cl polkagrisglögg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1/2 flaska 75 cl vinglögg eller starkvinsglögg
  • 1/2 flaska 75 cl rött fylligt vin som Shiraz
  • 70 gram polkagris-karameller ca 2-3 per glas

Tillagning

  1. Lägg nästan alla polkagris-karameller i en kastrull typ 50 gram.
  2. Häll på glögg och vin samt värm på låg värme sakta under omrörning tills karamellerna smält.
  3. Smaka och tillsätt ev. mer polkagrisar tills du tycker det är lagom mintsmak och sötma.
  4. Värm sedan upp till serveringstemperatur runt 60-65 grader och servera polkaglöggen med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.