Saffranscookies

Saffranscookies är en slags saffranskakor i amerikansk stil smaksatta med saffran, sirap och tranbär.

Sötsyrliga tranbär passar bra i de söta kakorna. Och så passar rött och gult fint ihop till advent, lucia och jul.

20 saffranscookies

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 1/2-1 påse saffranspaste eller 1/2 - 1 pkt saffran 0,5 gram
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg M/L
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 75 gram torkade tranbär

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Se till att smör är rumsvarmt. Mikra det försiktigt eller tärna och rör smöret mjukt.
  3. Vispa smör, saffran, socker, sirap, salt och vaniljsocker med elvisp någon minut.
  4. Tillsätt ägget och vispa sekunder till.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver i en kanna eller bunke.
  6. Tillsätt mjöl, havregryn och tranbär till smöret och blanda till en deg.
  7. Ta en bit deg i taget och rulla ihop till en boll i storlek något mindre än en golfboll. Lägg degbollarna bakplåt med bakplåtspapper och platta till något med en gaffel. Jag fick då ut 20 kakor fördelade på två plåtar. Vill du ej bli gul om fingrarna så kan du använda plasthandskar.
  8. Baka kakorna i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter tills de har fått fin färg.
  9. Låt svalna. Lägg gärna över att svalna på galler. Förvara lufttätt. Kan även frysas in.
Ingredienser till saffranskakorna: tranbär, sirap, vetemjöl, smör, vaniljsocker, bakpulver, salt, strösocker, ägg, saffranspaste och havregryn.
Ingredienser till saffranskakorna: tranbär, sirap, vetemjöl, smör, vaniljsocker, bakpulver, salt, strösocker, ägg, saffranspaste och havregryn.
Vispa ihop smör med socker, sirap, salt och vaniljsocker samt vispa sedan i ägget.
Vispa ihop smör med socker, sirap, salt och vaniljsocker samt vispa sedan i ägget.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Tillsätt mjöl, havregryn och tranbär samt rör runt till en deg.
Tillsätt mjöl, havregryn och tranbär samt rör runt till en deg.
Låt degen vila 10 minuter i kylen.
Låt degen vila 10 minuter i kylen.
Rulla bollar i storlek som små golfbollar av degen och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till dem något med en gaffel.
Rulla bollar i storlek som små golfbollar av degen och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Tryck till dem något med en gaffel.
Grädda till fin färg i 8-10 minuter i mitten av ugnen.
Grädda till fin färg i 8-10 minuter i mitten av ugnen.

Serveringsförslag

  • Saffranscookies passar till advent, lucia och jul till fika, kakfat eller utflykt.
  • Gott till glöggen eller med ett glas kall mjölk.

Varianter

  • Vill du ha mycket smak av saffran tar du en hel påse 15 ml saffranspaste eller 0,5 gram saffran. Annars räcker det med en halv påse.
  • Annat gott i är grovt hackade mandlar, hasselnötter, valnötter eller jordnötter.
  • Vidare passar hackad vit choklad eller vit chokladpellets eller mjölkchoklad. Eller godis som M&M:s.
  • Tranbär kan bytas mot russin eller korinter. Eller uteslutas.

Låt gärna saffranskakorna svalna på galler.
Låt gärna saffranskakorna svalna på galler.

E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-25

Tillbehör och liknande:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...