Alkoholfri äppelglögg

Introduktion och förberedelse

Alkoholfri äppelglögg av äppelmust smaksatt med färsk ingefära, stjärnanis, råsocker, kardemumma, kanel, svartpeppar och nejlika serverad med färskt tärnat äpple och tranbär.

Serveringsförslag

Framförhållning

Äppelglöggen får gärna stå och dra någon dag eller dagar - dock minst 1 timme för att få god smak.

Portionsberäkning

Det blir 4 små glas eller glöggkoppar på ca 1,25 dl styck. Receptet kan dubbleras till flera.

Val av must

  • Välj en fin råsaft av äpple eller äppelmust. Kolla efter Kiviks, Brämhults eller Loviseberg eller något lokalt musteri.
  • Istället för att köpa kan du göra egen råsaft av äpple.

Kryddning

  • Istället för min kryddning i receptet kan du ta en färdig påse glöggkryddor samt tillsätta en bit extra stjärnanis samt någon cl ingefärshot.
  • Du kan justera sötman på glöggen med mer eller mindre mängd socker.
  • Istället för råsocker kan du ta vanligt socker, honung eller sötningsmedel som Stevia.

Med alkohol

Alkoholfri äppelglögg med god smak av färsk ingefära, stjärnanis, råsocker och glöggkryddor.
Alkoholfri äppelglögg med god smak av färsk ingefära, stjärnanis, råsocker och glöggkryddor.

4 portioner; 1,25 dl per glas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1/2 liter äppelmust eller råsaft av äpple
  • 1,5 msk cidervinäger
  • 2 msk råsocker
  • 1/2 stjärnanis
  • 1/2 kanelstång
  • 1 korn svartpeppar
  • 1 nejlika
  • 1 krm kardemummakärnor
  • 10 gram färsk ingefära
  • 1 äpple, gärna rött ekologiskt och svenskt
  • 1/2 dl tranbär eller russin

Tillagning

  1. Mät upp must i en kastrull och tillsätt cidervinäger samt socker.
  2. Skölj äpple samt dela det. Tärna halva äpplet fint och spara resten till servering senare. Tillsätt äppeltärningarna till musten.
  3. Tillsätt stjärnanis, pepparkorn, kardemumma, kanelstång och nejlika.
  4. Koka upp musten och ta av från värmen att stå att få smak i minst en timme. Hit kan man förbereda och förvara i kylen fram till servering.
  5. SERVERING: Sila över glöggen i en kastrull. Värm upp glöggen till ca 75 grader.
  6. Skala färsk ingefära, hacka den och pressa ur saften ner i glöggen. Smaka av glöggen med cidervinäger och ev. mer socker.
  7. Skär resten av äpplet i så små tärningar du kan. Fördela i glas eller koppar.
  8. Lägg några tranbär i varje glas eller kopp.
  9. Slå den varma glöggen över och servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-02

Tillbehör och liknande recept: