Sesammarinerade salta böngroddar
Böngroddar marinerade i sesamolja samt salt toppade med sesamfrön.
Sesammarinerade groddade mungbönor är lättlagat, gott och nyttigt.
Tillagning
- Skölj böngroddar med kallt vatten i durkslag.
- Koka upp en kastrull med 2 liter vatten.
- Koka böngroddarna 30 sekunder och häll sedan av i durkslag och låt rinna av.
- Skölj och strimla salladslöken.
- Lägg tillbaka böngroddarna i kastrullen och blanda väl med sesamolja, salladslök samt salt.
- Lägg upp böngroddarna i en skål eller djup tallrik.
- Rosta sesamfröna i en torr panna några minuter tills de har fått lite ljus brun färg - akta så de ej bränns.
- Blanda en sked sesamfrön med böngroddarna och strö över resten till servering.
Serveringsförslag
- Böngroddarna är ett gott tillbehör och sidorätt till koreanska och asiatiska rätter.
- Gott med Bap - koreanskt ris till.
- Jag hade dem till Bibimbap - koreansk rispytt.
- Kombinera gärna med andra smårätter som chilipicklad gurka, sesammarinerad spenat samt kimchi.
- De passar även till grillat, på buffé samt exempelvis till Koreanska revbensspjäll.
Varianter
- Jag lagade med färska groddade böngroddar men man kan även ta två burkar böngroddar på 400 gram styck.
- Du kan ha i mer kryddning som vitlök, soja, chili och purjolök.
- Överkurs är att grodda egna mungbönor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal