Koreansk chilipicklad gurka
Koreansk chilipicklad gurka smaksatt med chili, salt, socker och risvinäger samt salladslök.
En snabb; lättlagad och het variant på pressgurka med koreanskt chilipulver eller gochujang chilisås.
Tillagning
- Skölj gurkan.
- Skiva den så fint du kan. Tips är att skiva den i en mandolin. En osthyvel är också ett alternativ.
- Lägg gurkan i en skål.
- Tillsätt risvinäger, socker, salt samt chili. Blanda ihop och massera in i gurkan någon minut.
- Skölj och strimla salladslöken och blanda i den.
- Ställ gurkan i press i kylen minst 30 minuter. Tips är att ta gladplast samt en mindre skål eller liten tallrik med en tyngd på som ex. en liter mjölk.
- Hit kan du förbereda gurkan och ha i kylen några dagar.
Serveringsförslag
- Gurkan är ett gott tillbehör och sidorätt till koreanska och asiatiska rätter.
- Gott med Bap - koreanskt ris till.
- Jag hade dem till Bibimbap - koreansk rispytt.
- Kombinera gärna med andra smårätter som sesammarinerade groddar, sesammarinerad spenat samt kimchi.
- De passar även till grillat samt exempelvis till Koreanska revbensspjäll.
Varianter
- Som chili tog jag gochujang som är en koreansk chilisås. Vidare passar koreanskt chilipulver Gochugaru. Hittar man inte det kan man ta ett neutralt chilipulver och smaka av med lite i taget. Eller 1-2 krm chiliflakes.
- Du kan även krydda mer som denna variant med rödlök, ingefära, vitlök och ättika med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal