Picklad rödlök med vinäger
Picklad rödlök med vinäger är lättlagat, billigt, nyttigt, lätt att dubblera samt går att förbereda och ha i kylen till när det passar.
En variant på picklad rödlök med ättika fast med fin lagrad röd eller vit vinäger. Jag smaksatte även med lite chili och svartpeppar.
Tillagning
- Skala och dela rödlöken.
- Skär den i fina strimlor och lägg i en stor bunke.
- Tillsätt salt och blanda runt. Arbeta in saltet med händerna en halv minut så mjuknar löken snabbare.
- Tillsätt socker, vinäger, chili och svartpeppar.
- Ställ löken övertäckt i kylen 30 minuter. Den går även att servera direkt men blir godast en tid i kylen - gärna några timmar eller över natten.
- Kan förvaras i kylen någon månad om löken håller sig under lagen.
Serveringsförslag
Passar till det mesta som pikant tillbehör till grillat, hamburgare, pulled pork, fooled pork, texmex, på buffé, till korv, på mackor med leverpastej, till paté, husmanskost med mera.
Portionsberäkning
Räkna att det räcker till 8 burgare eller 4 portioner om det är som sidorätt till ex. grillat.
Varianter
- Man kan även pickla annan lök som gul lök och silverlök.
- Istället för socker kan du ta honung.
- Detta är en variant på rödlök med ättika och sk 1-2-3 lag men här har jag valt vinäger istället som också blir mycket gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal