Picklad rödlök med vinäger

Introduktion och förberedelse

Picklad rödlök med vinäger är lättlagat, billigt, nyttigt, lätt att dubblera samt går att förbereda och ha i kylen till när det passar.

En variant på picklad rödlök med ättika fast med fin lagrad röd eller vit vinäger. Jag smaksatte även med lite chili och svartpeppar.

Serveringsförslag

Passar till det mesta som pikant tillbehör till grillat, hamburgare, pulled pork, fooled pork, texmex, på buffé, till korv, på mackor med leverpastej, till paté, husmanskost med mera.

Portionsberäkning

Räkna att det räcker till 8 burgare eller 4 portioner om det är som sidorätt till ex. grillat.

Varianter

  • Man kan även pickla annan lök som gul lök och silverlök.
  • Istället för socker kan du ta honung.
  • Detta är en variant på rödlök med ättika och sk 1-2-3 lag men här har jag valt vinäger istället som också blir mycket gott.

När löken marinerat och mjuknat är den klar att användas. Blir bara godare att göra i tid och förvara i kylen upp till någon månad.
När löken marinerat och mjuknat är den klar att användas. Blir bara godare att göra i tid och förvara i kylen upp till någon månad.

4 dl picklad rödlök med vinäger

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 medelstora rödlökar
  • 1,5 dl lagrad rödvinsvinäger, vit balsamvinäger eller cidervinäger
  • 0,5 dl socker
  • 0,75 msk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och dela rödlöken.
  2. Skär den i fina strimlor och lägg i en stor bunke.
  3. Tillsätt salt och blanda runt. Arbeta in saltet med händerna en halv minut så mjuknar löken snabbare.
  4. Tillsätt socker, vinäger, chili och svartpeppar.
  5. Ställ löken övertäckt i kylen 30 minuter. Den går även att servera direkt men blir godast en tid i kylen - gärna några timmar eller över natten.
  6. Kan förvaras i kylen någon månad om löken håller sig under lagen.
E-mail
Medel: 3.6 (58 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-03