Sesammarinerad spenat

Sesammarinerad spenat är förvälld fräst spenat med salladslök och smaksatt med sesamolja, ljus soja och sesamfrön.

    4 portioner sesammarinerad spenat som tillbehör

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 5 min
    • Klart på: 15 min

    Ingredienser

    • 200 gram färsk eller fryst eller tinad förvälld hel bladspenat
    • 2 msk ljus soja - gärna koreansk
    • 1 msk skalade rostade sesamfrön
    • 2 tsk sesamolja
    • 1-2 salladslökar

    Tillagning

    1. Rosta sesamfrön ljust bruna någon minut i en varm stekpanna. Passa och skaka om så de ej bränns. Ställ åt sidan.
    2. Skölj och rensa salladslöken. Strimla den.
    3. MED FÄRSK SPENAT: Rensa och skölj färsk spenat. Skär bort grova stammar om du ej använder babyspenat. Koka upp 2 liter vatten och förväll - koka hastigt - spenaten i 30 sekunder. Häll av och skölj kallt i durkslag. Krama ur spenaten.
    4. MED FRYST SPENAT: Tina spenaten.
    5. Värm en panna med höga kanter och tillsätt sesamolja.
    6. Tillsätt salladslöken och fräs en halv minut.
    7. Tillsätt spenat samt soja. Rör runt och låt bli småvarmt.
    8. Lägg upp spenaten i en djup tallrik eller skål. Garnera med sesamfröna. Spenaten är klar att servera.
    9. Spenaten kan förberedas och förvaras i kylen något dygn till servering.

    Serveringsförslag

    Varianter

    • Du kan ta färsk spenat eller fryst bladspenat som du tinar.
    • Som soja tog jag koreansk ljus soja men den kan ersättas med japansk eller asiatisk ljus soja.
    • Gillar du vitlök kan man pressa i en halv klyfta vitlök.
    • Vill du ha en hetare spenat kan du ta ett krm chiliflakes. Det behövs ej om man har andra tillbehör som är heta som kimchi och chilisås.

    Den sesammarinerade spenaten serverad med koreansk Bibimbap - rispytt.
    Den sesammarinerade spenaten serverad med koreansk Bibimbap - rispytt.

    E-mail
    Medel: 4.3 (3 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-09