Piccata milanese med tomatsås

Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel med parmesan som brukar serveras med tomatsås. Gott till med kokt ris och grönsallad.

Du kan panera med fin parmesan eller lite billigare Grana padano. Mängden ägg och riven ost till panering kan variera lite beroende på vem som tillagar schnitzlarna så köp så att du har lite extra om det skulle behövas.

Istället för att panera först i ägg och sedan i riven ost så kan man blanda ägg och riven ost till en smet i en skål och doppa snitzlarna i.

Man kan dryga ut den rivna osten med hälften ströbröd om man vill spara lite på osten. Man kan också ta hälften smör och hälften olja när man steker schnitzlarna.

Piccata kan du laga med kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé men också med kalkonschnitzel eller kycklingfilé. Lagar du med fläskkött så se till att de blir helt genomstekta.

Vegetarisk blir piccatan med quornfilé eller så kan du panera rotselleri eller aubergine.

Tillbehör

Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar polenta, rostade rotfrukter, quinoa, kokt matvete, klyftpotatis eller kokt pasta.

Varianter på tomatsås

Tomatsås kan göra av färska tomater (på sommaren när det finns goda mogna svenska tomater), eller byta mot ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller caponata (italiensk grönsaksröra).

4 portioner Piccata milanese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kött som kycklingfilé eller schnitzel på kalvkött
  • 2 stora eller 3 mindre ägg
  • 2-3 dl riven parmesan eller Grana Padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 6 msk olivolja att steka i
  • TOMATSÅS: 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar eller paket hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 1/2 msk vinäger
  • 1/2 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
  3. Tillsätt tomaterna.
  4. Tillsätt rosmarin. Tillsätt vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott)
  5. Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänka över spisen annars.
  6. Förbered tillbehör du vill ha till. Några förslag är att rosta blandade rotfrukter i ugnen, koka polenta eller koka ris till.
  7. Dags att göra Piccatan: Riv osten fint och lägg i en djup tallrik.
  8. Knäck äggen i en skål och vispa upp dem lätt.
  9. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  10. Banka ut köttet till schnitzlar om de inte redan är det. Torka det torrt med lite papper.
  11. Vänd schnitzlarna en i taget först i mjölet och sedan i äggsmeten och sist i osten. Lägg upp på en tallrik vid sidan.
  12. Värm en stor stekpanna eller två. Gärna teflon eller non-stick.
  13. Stek dem i lite olivolja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns osten men de ska få färg och bli genomstekta.
  14. Servera Piccata milanese med tomatsås och tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept