Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås

Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås samt rostade rotfrukter, polenta eller ris. Nu är det inte hushållsost du ska panera med utan helst fin parmesan eller liter billigare Grana padano.

Piccata milanese kan du laga med kalvschnitzel, fläskschnitzel, kalkonschnitzel eller utbankad fläskfilé eller kycklingfilé.

Tomatsås kan göra av färska tomater (på sommaren när det finns goda mogna svenska tomater), eller byta mot ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller caponata (italiensk grönsaksröra).

Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor.

Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.

4 portioner Piccata milanese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kött som kycklingfilé eller schnitzel på kalvkött
  • 1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grana Padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 4 msk mjöl
  • 4 msk olivolja att steka i
  • TOMATSÅS: 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 burkar eller paket hela skalade tomater eller krossade tomater
  • 1 krm rosmarin
  • 1/2 msk vinäger
  • 1/2 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
  3. Tillsätt tomaterna.
  4. Tillsätt rosmarin. Tillsätt vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott)
  5. Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänka över spisen annars.
  6. Förbered tillbehör: rosta blandade rotfrukter i ugnen, koka polenta eller koka ris till.
  7. Dags att göra Piccatan: Riv osten, grovt eller fint spelar ingen roll. Lägg i en skål.
  8. Tillsätt ägg, salt och vitpeppar och blanda ut med osten till en ost- och äggsmet.
  9. Banka ut köttet till schnitzlar om de inte redan är det. Lägg mjölet på en tallrik och salta och peppar lite. Blanda.
  10. Värm en stekpanna eller två.
  11. Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten. Stek dem i lite olivolja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns osten.
  12. Servera Piccata milanese med tomatsås och tillbehör.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer