Caponata Italiensk aubergineröra
Caponata di Melanzane är en slags sötsura auberginer - italiensk aubergineröra - med tomat, vitlök, selleri, basilika, persilja med mera.
Den blir bara godare om den lagas i god tid som dagen innan och får stå att få smak i kylen.
Tillagning
- Skölj och skär auberginen i 2x2 cm tärningar.
- Lägg i en bunke och blanda med saltet.
- Låt stå i 20 minuter medan du förbereder övrigt.
- Skala och hacka löken.
- Skala och finhacka vitlöken.
- Skölj och strimla blekselleri.
- Skölj bort saltet från auberginebitarna i ett durkslag.
- Värm upp olivolja i en stor kastrull, gryta eller stor panna.
- Fräs auberginebitarna i olivoljan så att de får färg några minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt lök, vitlök samt selleri och fräs några minuter till under omrörning.
- Tillsätt tomat, kapris, oliver, basilika, bladpersilja, socker och vinäger.
- Låt caponatan småkoka i 15 minuter.
- Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
Serveringförslag
- Gott som grönsaksröra eller tillbehör till mesta ex. till grillat. Eller som grönsaksrätt på buffé.
- Caponatan kan ätas kall, ljummen eller varm.
Variant med tomatpuré
Istället för passerade eller krossade tomater kan du ta 0,5 dl tomatpuré samt 1,5 dl vatten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal