Caponata Italiensk aubergineröra

Introduktion och förberedelse

Caponata di Melanzane är en slags sötsura auberginer - italiensk aubergineröra - med tomat, vitlök, selleri, basilika, persilja med mera.

Den blir bara godare om den lagas i god tid som dagen innan och får stå att få smak i kylen.

Serveringförslag

  • Gott som grönsaksröra eller tillbehör till mesta ex. till grillat. Eller som grönsaksrätt på buffé.
  • Caponatan kan ätas kall, ljummen eller varm.

Variant med tomatpuré

Istället för passerade eller krossade tomater kan du ta 0,5 dl tomatpuré samt 1,5 dl vatten.

4 portioner caponata

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 dl passerade eller krossade tomater
  • 2 dl kalamataoliver eller gröna oliver (valfritt)
  • 1 dl kapris (valfritt)
  • 5 blad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl röd- eller vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär auberginen i 2x2 cm tärningar.
  2. Lägg i en bunke och blanda med saltet.
  3. Låt stå i 20 minuter medan du förbereder övrigt.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Skölj och strimla blekselleri.
  7. Skölj bort saltet från auberginebitarna i ett durkslag.
  8. Värm upp olivolja i en stor kastrull, gryta eller stor panna.
  9. Fräs auberginebitarna i olivoljan så att de får färg några minuter. Rör om då och då.
  10. Tillsätt lök, vitlök samt selleri och fräs några minuter till under omrörning.
  11. Tillsätt tomat, kapris, oliver, basilika, bladpersilja, socker och vinäger.
  12. Låt caponatan småkoka i 15 minuter.
  13. Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-13