Pasta med ostsås
Laga en enkel pasta med ostsås toppad med riven parmesan. Med förslag på varianter och tillbehör.
Tillagning
- Koka upp vatten till pasta.
- Riv ost om du ej köpt färdigriven ost.
- Börja koka pasta mellan 8-12 minuter, enligt paket eller se länk ovan.
- Smält smör i en såskastrull med tjock botten.
- Tillsätt vetemjöl och rör ut klumpar.
- Tillsätt mjölk lite i taget under uppvärmning. Rör ut klumpar samt koka upp.
- Låt såsen koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då.
- Smaka av såsen med salt och peppar.
- Häll av pastan.
- Innan servering så vänder du den rivna osten i såsen. Värm upp och rör så den smälter.
- Tillsätt den kokta pastan och vänd runt så pastan blandas med ostsåsen. Tillsätt ev. hälften av parmesanosten.
- Servera pastan och strö över resten av parmesanosten. Några varv med svartpepparkvarnen passar också på.
Serveringsförslag
- Passar som lunch, middag eller matlåda till vardags.
- Gott med en grönsallad till. Jag hade hackad babyspenat, tärnade tomater, blandade oliver samt smulad fetaost toppad med lite olivolja och balsamvinäger till.
- Grönsaker passar också till som kokta gröna ärtor, broccoli eller gröna bönor. Vidare passar majs till.
- Jag toppade med lite riven parmesan till servering men det är valfritt. Några varv med svartpepparkvarnen passar också på.
- Festligt till är vitlöksbröd.
Val av pasta
Jag kokte tortiglioni men annan pasta som penne, tagliatelle, spagetti eller liknande passar också bra. Koktider för olika pasta hittar du här.
Val av ost
- För smakrik ostsås kan du ta en lagrad riven ost som prästost eller Västerbottensost. Eller lyxigare riven Gryuere, raclette eller Emmenthaler; eller Taleggio, Camembert eller Brie (skär bort kanter) eller smulad ädelost som Gorgonzola eller Kvibille.
- Mildare ostsås får du med mozzarella eller mild ost.
- Du kan ta färdigriven ost eller riva ost själv.
- Jag toppade och smaksatte ostsåsen med lite riven parmesan men det är valfritt. Parmesan kan ersättas med grana padano eller billigare riven ost som payesano eller Gran Birahgi.
Varianter
- För en lyxigare och krämigare ostsås kan du även ta i 1/2 dl grädde.
- Såsen kan smaksättas med 1/2 krm riven muskot.
- Vänd i strimlad skinka för ost- och skinkpasta.
- Ta i 1/2 fiskbuljongtärning samt 1 dl skalade räkor för en god och enkel ost- och räkpasta.
- Toppa med tärnad stekt bacon eller fläsk.
- Toppa med stekt purjolök och/eller champinjoner.
- Toppa med strimlade soltorkade tomater, ruccola eller babyspenat samt ev. hackad basilika.
Tips
Receptet kan dubbleras till flera portioner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 479 kcal