Spagetti med vitlök
Spagetti med vitlök, chiliflakes, smör eller olivolja serverad med krämig rostad hel vitlök.
En variant på Pasta aglio e olio. Gillar du vitlök är denna pasta för dig.
Chili är valfritt att ha med.
Tillagning
- ROSTAD VITLÖK: Valfritt tillbehör till pastan. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Skala av det allra yttersta lagret på de hela vitlökarna. Gnid in dem i lite olivolja och rosta dem i en panna i 25 minuter tills de är mjuka inuti. Ta ut och låt svalna.
- Koka spagettin enligt paket - brukar vara 9 minuter.
- Riv parmesan fint. Skala och finhacka vitlöken eller pressa i vitlökspress.
- Fräs vitlök i smör eller olivolja i någon minut så att det precis får färg. Akta så den ej bränns.
- Tillsätt chiliflakes (valfritt).
- Vänd runt den kokta spagettin med vitlök och hälften av parmesanosten.
- Smaka av pastan med salt.
- Skär de hela rostade vitlökarna i halvor med en tandad brödkniv och lägg på ett fat.
- Servera med resten av parmesanosten. Vidare den hela rostade vitlöken. Tips är att klämma ut den mjuka vitlöken ur klyftorna över pastan och blanda runt.
Serveringsförslag
- Passar som lunch eller middag till vardags eller helg.
- Rostad hel vitlök till är valfritt men mycket gott och passar till lite festligare middag.
- Jag hade en enkel tomatsallad av halverade cocktailtomater, hackad basilika och rucola blandad med olivolja, vinäger, salt och svartpeppar till.
- Vidare hade jag bake-off baguette till.
- Fler förslag är basilikabröd och en tomatsallad med färsk basilika, olivolja och vinäger.
Varianter
Om man vill kan man sträcka sig till att ha i hackad soltorkad tomat, rucola och färsk basilika i pastan också.
Tips
Köp en spagetti av god kvalitét min favorit är Barilla no5.
Uppskattat näringsvärde per portion: 488 kcal