Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, ruccola och parmesan

Introduktion och förberedelse

Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, basilika, ruccola och riven parmesan eller prosociano vegan ost. Dessa smaker passar mycket bra ihop.

I receptet nedan har jag färsk pressad vitlök som fräses i olivolja med chilin och sätter smak på spagettin.

Val av ost

Pastan är egentligen inte vegetarisk då parmesanost ej är vegetarisk då den ystas med löpe. Välj en ost ystad med enzym istället eller vegan ost som Violife prosociano om du bryr dig om det eller ska bjuda strikta vegetarianer på pastan.

Extra festligt med rostad vitlök till

Gott till är en rostad hel vitlök per portion men den kan uteslutas. Passar om du ska servera pastan till fest eller middag.

Vitlöken blir mild, mjuk och sötaktig i smaken när den rostas och är inte alls lika stark som färsk vitlök. Kan förberedas innan.

Den rostade vitlöken serverar du horisontellt skuren på mitten till spagettin. Gästerna kan sedan pressa ut den mjuka vitlöken och blanda/äta till spagettin.

Spagetti på tallrik smaksatt med ruccola, soltorkade tomater och färsk basilika samt riven ost.
Spagetti får god smak med kryddig, salta soltorkade tomater, aromatisk färsk basilika samt riven ost som parmesan eller prosociano vegan hårdost.

4 portioner spagetti med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • 2 klyftor vitlök
  • 20 st soltorkade tomater med eller utan olja
  • 1 spansk röd peppar, röd chili
  • 30 gram ruccola eller babyspenat
  • 50 gram parmesan eller prosociano
  • 20 blad färsk basilika
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 krm salt
  • 4 hela vitlökar att rosta

Tillagning

  1. Rostad vitlök: Rosta hela vitlökar med skal i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Ta ut och låt svalna. Detta är ett valfritt tillbehör.
  2. Börja koka upp vatten till spagettin. Gör under tiden resten:
  3. Skala och pressa 2 klyftor vitlök i en kastrull och tillsätt olivoljan.
  4. Dela på chilifrukterna, skär och pilla bort kärnorna.
  5. Hacka chilin och lägg i olivoljan i en kastrull med vitlöken.
  6. Fräs chilin och vitlök i oljan någon minut. Ska ej brännas bara brynas lätt. Ta av från värmen och sätt åt sidan så länge.
  7. Finhacka soltorkade tomater och lägg i en skål. Använder du soltorkade tomater i olja så tillsätter du lite av oljan från burken med. Använder du soltorkade tomater utan olja så tillsätter du lite olivolja extra.
  8. Hacka basilika och tillsätt den.
  9. Häll av pastan och blanda med lite extra olivolja i en stor bunke eller pastakastrullen.
  10. Blanda i de hackade soltorkade tomaterna, basilikan, chilin i olivoljan samt salta och blanda runt väl.
  11. Riv parmesan eller prosociano samt blanda i pastan. Spara lite att ha vid sidan till servering.
  12. Skölj ruccolasalladen och toppa spagettin med ruccola vid servering.
  13. Med rostad vitlök: Skär itu den rostade vitlöken - rakt över klyftorna. Servera spagettin med vitlöken. meningen är att gästerna ska pressa ut vitlöken ur klyftorna och blanda med spagettin när de äter den.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.