Pasta Alfredo

En vegetarisk pasta med parmesanost, smör och grädde som grund. Här med persilja, gröna ärtor och svartpeppar. Genialiskt enkel men mycket god.

Pastan kan även toppas med ex. vitlöksfrästa räkor eller stekt kyckling för en icke vegetarisk variant.

Pasta Alfredo kan lagas med valfri färsk eller torkad pasta. Förslag är spagetti, tagliatelle eller skruvar.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta Alfredo

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 150 gram smör
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl hackad kruspersilja
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 gram gröna ärtor

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Koka pastan enligt paket (8 minuter för spagetti).
  3. Värm upp och smält smöret i grädden i en kastrull. Rör om då och då.
  4. Riv ost. Finhacka persilja.
  5. Koka eller mikra ärtorna i några minuter.
  6. Häll av pastan.
  7. Blanda pastan med grädd- och smörblandningen i en stor kastrull eller skål.
  8. Vänd i parmesanosten (spara en halv dl att strö över pastan vid servering), persiljan och ärtorna.
  9. Smaka av pastan med svartpeppar och salt.
  10. Servera pasta Alfredo med lite riven parmesan på toppen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer